Κατάσχεση δεξαμενοπλοίου στους Καλούς Λιμένες Κρήτης

Κατάσχεση δεξαμενοπλοίου στους Καλούς Λιμένες Κρήτης

959
Κατάσχεση δεξαμενοπλοίου στους Καλούς Λιμένες Κρήτης
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από ρυμούλκηση του Δ/Ξ “Βασιλική” Ν.Π. 12526 στον όρμο Καλών Λιμένων, από τη θαλάσσια περιοχή Παλαιοχώρας Χανίων, λόγω μηχανικής βλάβης και ακυβερνησίας του την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου καθώς και έλεγχος Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από την επιθεώρηση διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμων fuel oil, που ανέρχεται σε 2,335 Μ/Τ, για την οποία δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς και τριάντα ουσιώδεις ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας-ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, κώδικα ασφαλούς διαχείρισης και γραμμής φόρτωσης. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο προβλεπόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία Βιβλίο Πετρελαίου του πλοίου καθώς και στο αντίστοιχο Ημερολόγιο Γεφύρας δεν είχαν καταχωρηθεί σχετικές εγγραφές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση αναφορικά με την επιθεώρηση και τα ευρήματά της, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του Δ/Ξ “Βασιλική”, ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Το Δ/Ξ “Βασιλική” κατασχέθηκε κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα.

Να σημειωθεί ότι το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει έμφορτο από το λιμάνι του Οράν της Αλγερίας με προορισμό τους Καλούς Λιμένες Κρήτης με 14 μέλη πλήρωμα και 2 επιβαίνοντες.

Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ΚΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.