Διεύρυνση αμερικανοϊαπωνικής συνεργασίας στον κλάδο της ενέργειας

Διεύρυνση αμερικανοϊαπωνικής συνεργασίας στον κλάδο της ενέργειας

52
Διεύρυνση αμερικανοϊαπωνικής συνεργασίας στον κλάδο της ενέργειας

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να προωθήσει τις εξαγωγές του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αγορές της Ασίας, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ παράγουν τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ίδια ώρα που η ζήτηση από την Ασία αυξάνεται προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ηπείρου.

Σε φόρουμ που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον, Ιάπωνας αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα «να διευρυνθεί η αμερικανοϊαπωνική συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας». Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας θα ενισχύσει χρηματοδοτικά επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων φόρτωσης LNG, ενώ παράλληλα μια ασφαλιστική εταιρεία, επίσης κρατική, θα καλύψει ασφαλιστικά τους κινδύνους των επενδυτικών σχεδίων.

Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιαπωνίας συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να προσφέρουν έμψυχο δυναμικό προκειμένου να συνδράμουν σε έργα υποδομών σχετικά με το LNG σε Βιετνάμ και Φιλιππίνες, ενώ, επιπλέον, θα συμμετέχουν και σε επενδυτικά σχέδια σε Μπανγκλαντές, Ινδονησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ιαπωνίας, Donald Trump και Shinzo Abe στη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών που έγινε στην Φλόριντα πριν από λίγες ημέρες, συμφώνησαν στην έναρξη νέων συνεργασιών σε διμερές επίπεδο σε εμπόριο και επενδύσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την προτίμησή του στη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών της χώρας του, αντί της συμμετοχής των ΗΠΑ στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού.

Το εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ-Ιαπωνίας ανήλθε για το 2017 στα $68,9 δις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.