Άνοδο των τιμών πετρελαίου και μετάλλων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Άνοδο των τιμών πετρελαίου και μετάλλων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

138
Άνοδο των τιμών πετρελαίου και μετάλλων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 23% φέτος, εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι τιμές των μετάλλων αυξάνονται παρά τις συνεχείς εμπορικές εντάσεις, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησε στις 24 Απριλίου 2018 τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου η οποία όπως επισημαίνει θα φτάσει τα 65 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο αυξημένη από τα 53 δολάρια πέρσι.

Παράλληλα, οι τιμές των μετάλλων αναμένεται να αυξηθούν παρά την μείωση της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος κατά 9% το 2018, ενώ οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% επηρεαζόμενες από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, ανέφερε η έκθεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι πολιτικές που συζητούνται επί του παρόντος, όπως πρόσθετοι δασμοί, περικοπές στην παραγωγή και κυρώσεις, θέτουν σε κίνδυνο τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, η συνεχής παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη η οποία έφτασε πέρσι το 3,1% και αναμένεται υψηλότερη φέτος, πυροδότησε μια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου η οποία άγγιξε το 10% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Επιπροσθέτως η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις προοπτικές νέων κυρώσεων για το Ιράν και οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, ενίσχυσαν επίσης τις τιμές τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο ο «μαύρος χρυσός» διαπραγματευόταν στα 74 δολάρια το βαρέλι.

Σε όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αποφάσεις του OPEC για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου αλλά και τις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε Κίνα και Ρωσία.

Αναλυτικότερα, η τιμή του αλουμινίου έφτασε στην υψηλότερη τιμή του τα τελευταία εφτά χρόνια μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον μεγαλύτερο ρωσικό παραγωγό αλουμινίου ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 6% της παγκόσμιας προσφοράς. Τέλος και οι τιμές του νικελίου αυξήθηκαν εν μέσω ανησυχιών ότι οι κυρώσεις μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους ρωσικούς παραγωγούς δεδομένου ότι η Ρωσία παράγει το 9% των παγκόσμιων αποθεμάτων νικελίου.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.