Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ο ρόλος της στις διεθνείς μεταφορές

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ο ρόλος της στις διεθνείς μεταφορές

194
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ο ρόλος της στις διεθνείς μεταφορές

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία αποτελείται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν βρίσκεται σε διαδικασία για την σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με κράτη της Ασίας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev υπέγραψε πρόσφατα μία συμφωνία προσωρινής ισχύος, περίπου 4 ετών, με το Ιράν με στόχο τις ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα χορηγήσει απαλλαγές δασμών σε 500 περίπου ιρανικά εμπορεύματα.

Την ίδια ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του Ισραήλ. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, ο ισραηλινός πρέσβης στην Ρωσία, κ. Harry Koren, δήλωσε πρόσφατα ότι το Ισραήλ επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Tass η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ισραήλ και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης εκτιμάται ότι θα υπογραφεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιορίζει τους εμπορικούς δεσμούς της χώρας του με άλλα κράτη, μέσα από τις πρόσφατες πολιτικές του, υπάρχουν χώρες και οικονομικές ενώσεις κρατών (Ε.Ε. και Ευρασιατική Οικονομική Ένωση) που προχωρούν σε σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη διεξαγωγή ελεύθερου εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.