Οι πρώτοι τριγμοί για το One Belt and Road Initiative

Οι πρώτοι τριγμοί για το One Belt and Road Initiative

318
Οι πρώτοι τριγμοί για το One Belt and Road Initiative

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας για την αναδημιουργία των παλαιών εμπορικών οδών που συνδέουν Ευρασία και Αφρική, αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση χρηματοδότησης, όπως ήδη ανακοινώνουν ανώτεροι τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναλυτές της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας κ. Li Ruogu , στο πλαίσιο φόρουμ που διοργανώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στην νότια Κίνα, δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις χώρες κατά μήκος της οδού “Οne Belt and Road Initiative” δεν είχαν τελικά τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έργα στα οποία συμμετείχαν.

Πολλά κράτη ήταν ήδη υπερ-χρεωμένα και χρειάστηκαν «βιώσιμη χρηματοδότηση» και ιδιωτικές επενδύσεις, προσθέτοντας ότι ο μέσος όρος των οφειλών και των χρεών των χωρών είχαν φτάσει στο 35 και 126%, αντίστοιχα, πολύ πάνω από τα όρια που είχαν τεθεί εξαρχής τα οποία έφταναν το 20 και 100 % αντίστοιχα.

Παράλληλα ο κ. Li Ruogu πρόσθεσε στην κινεζική εφημερίδα ότι  «Θα είναι ένα τεράστιο έργο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη των χωρών».

Τέλος σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Yi Gang δήλωσε την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 ότι το Πεκίνο επιθυμεί να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά κέντρα εντός και εκτός κινεζικής επικράτειας όπως στο Λονδίνο με σκοπό τη  διαφοροποίηση των πηγών και μέσων χρηματοδότησης του σχεδίου.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό το υψηλής σημασίας αυτό έργο απαιτεί την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων.

Συγχρόνως σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης κ. Ahmed M’etig και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της κινεζικής πρεσβείας στη Λιβύη, κ. Wang Qimin, εκφράστηκε η πρόθεση από μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης να συμμετέχει στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο κ. M’etig δήλωσε ότι στόχος της λιβυκής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομία της χώρας μέσα από τη συμμετοχή της στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της China Daily, ο κ. M’etig επεσήμανε την ανάγκη για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Λιβύης σε διάφορους τομείς, καθώς η Κίνα αποτελεί μία χώρα με σημαντική οικονομική και πολιτική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυβέρνηση της Λιβύης στοχεύει στην «ανοικοδόμηση» της χώρας μέσα από την εμπορική συνεργασία της με μία χώρα- υπερδύναμη όπως η Κίνα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την προσέλκυση κινεζικών εταιρειών στη Λιβύη, διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας αλλά και πολιτική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης επενδύσεων στην χώρα από μέρους του Πεκίνου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.