Η Ε.Ε. προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ελεύθερο εμπόριο

Η Ε.Ε. προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ελεύθερο εμπόριο

80
Η Ε.Ε. προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ελεύθερο εμπόριο

Προς τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου προχωρούν η Ε.Ε. και το Μεξικό, επικαιροποιώντας με αυτόν τον τρόπο την εμπορική συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές 21 χρόνια πριν, η οποία κάλυπτε κυρίως βιομηχανικά προϊόντα.

Η νέα συμφωνία επεκτείνεται σε γεωργικά προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις, ενώ περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας το Μεξικό ενισχύει τις εμπορικές του συναλλαγές με χώρες – μέλη της Ε.Ε. και μειώνει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν το 80% των εξαγωγών του.

Η συμφωνία αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε.- Ιαπωνίας και Ε.Ε.- Σιγκαπούρης. Επιπλέον τον περασμένο Σεπτέμβριο τέθηκε σε προσωρινή ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA), με σκοπό να εξαλειφθούν οι δασμοί για το 98 % των εμπορευμάτων στο εμπόριο μεταξύ του Καναδά και των χωρών-μελών της Ε.Ε.  Εν μέσω έντονης εμπορικής προστατευτικής πολιτικής από μέρους των ΗΠΑ, η Ε.Ε. προωθεί το ελεύθερο εμπόριο με χώρες στρατηγικής και γεωγραφικής σημασίας.