Η Ε.Ε. προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ελεύθερο εμπόριο

Η Ε.Ε. προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ελεύθερο εμπόριο

81
Η Ε.Ε. προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ελεύθερο εμπόριο

Προς τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου προχωρούν η Ε.Ε. και το Μεξικό, επικαιροποιώντας με αυτόν τον τρόπο την εμπορική συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές 21 χρόνια πριν, η οποία κάλυπτε κυρίως βιομηχανικά προϊόντα.

Η νέα συμφωνία επεκτείνεται σε γεωργικά προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις, ενώ περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας το Μεξικό ενισχύει τις εμπορικές του συναλλαγές με χώρες – μέλη της Ε.Ε. και μειώνει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν το 80% των εξαγωγών του.

Η συμφωνία αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε.- Ιαπωνίας και Ε.Ε.- Σιγκαπούρης. Επιπλέον τον περασμένο Σεπτέμβριο τέθηκε σε προσωρινή ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA), με σκοπό να εξαλειφθούν οι δασμοί για το 98 % των εμπορευμάτων στο εμπόριο μεταξύ του Καναδά και των χωρών-μελών της Ε.Ε.  Εν μέσω έντονης εμπορικής προστατευτικής πολιτικής από μέρους των ΗΠΑ, η Ε.Ε. προωθεί το ελεύθερο εμπόριο με χώρες στρατηγικής και γεωγραφικής σημασίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.