Η Ε.Ε. κλείνει το μάτι για ελεύθερο εμπόριο με Ιαπωνία και Σιγκαπούρη

Η Ε.Ε. κλείνει το μάτι για ελεύθερο εμπόριο με Ιαπωνία και Σιγκαπούρη

102
Η Ε.Ε. κλείνει το μάτι για ελεύθερο εμπόριο με Ιαπωνία και Σιγκαπούρη

Ο θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων (ECSA) με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφορικά με την προώθηση των διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ολοκλήρωση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε.- Ιαπωνίας και Ε.Ε.- Σιγκαπούρης. Οι προτάσεις για τις εμπορικές συμφωνίες έχουν προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να εγκριθούν.

Ο κ. Martin Dorsman, γενικός γραμματέας της ECSA, ανέφερε ότι μέσω των δύο εμπορικών συμφωνιών η Ε.Ε. στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα δίκαιο και ισότιμο εμπόριο.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η Ε.Ε.

Μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 1 δις ευρώ οι εμπορικοί δασμοί που τίθενται στις εξαγωγές εμπορευμάτων των χωρών- μελών της Ε.Ε. προς την Ιαπωνία, ενώ εκτιμάται ότι η μείωση των δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Ιαπωνία κατά 1/3 συγκριτικά με σήμερα.

Επιπλέον η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Σιγκαπούρη αποτελεί την πρώτη εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με μέλος της Ένωσης των Χωρών της ΝΑ Ασίας (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN).

Ο κ. Dorsman επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η ναυτιλία χρειάζεται το παγκόσμιο εμπόριο για να επιβιώσει και ότι το παγκόσμιο εμπόριο δεν μπορεί να υφίσταται δίχως μια αποδοτική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Εφόσον εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι εμπορικές συμφωνίες θα προωθηθούν στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να τεθούν σε ισχύ εντός του 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.