Σε «συρρίκνωση» το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Σε «συρρίκνωση» το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

45
Σε «συρρίκνωση» το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σημείωσε μείωση της τάξης του 21,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Κίνας κατέγραψε αύξηση 7,4% τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ οι εισαγωγές της αυξήθηκαν κατά 11,7%, σύμφωνα με την σελίδα Xinhuanet.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανήλθε σε $51,85 δις περίπου από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018 έως και τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας τα $58,25 δις.

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση της τάξης του 14,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ μείωση κατά 5,6% καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο. Οι εισαγωγές αμερικάνικών προϊόντων από την Κίνα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 8,9%, και κατά 3,2% τον περασμένο Μάρτιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η μείωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο οφείλονται βεβαίως στην εμπορική προστατευτική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στα “αντίποινα” στα οποία έχει προχωρήσει η κινεζική κυβέρνηση.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ/EPA/ANDREW GOMBERT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.