«Βουτιά» μετοχών ελέω εμπορικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας

«Βουτιά» μετοχών ελέω εμπορικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας

136
«Βουτιά» μετοχών ελέω εμπορικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας

Στη δίνη ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Δύσης και Ρωσίας βρίσκονται πολλές και σημαντικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, δεχόμενες τα «απόνερα» των πολιτικών που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump και των αντιποίνων των χωρών που επηρεάζονται.

Ο βρετανοελβετικός κολοσσός Glencore, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία παγκοσμίως, είδε τις τιμές των μετοχών της να χάνουν πάνω από 6% σε δύο ημέρες, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες του περιβάλλοντος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin. Η Glencore κατέχει σημαντικό μερίδιο μετοχών στη ρωσική επιχείρηση αλουμινίου Rusal, η μετοχή της οποίας απώλεσε σχεδόν 50% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η ρωσική εταιρεία παράγει το 6% του αλουμινίου παγκοσμίως και αποτελεί την μεγαλύτερη μη-κινεζική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου.

Το ρωσικό ρούβλι υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ξένα δίκτυα ενημέρωσης επισημαίνουν πιθανό ντόμινο αλλεπάλληλων οικονομικών αρνητικών εξελίξεων, καθώς ο οικονομικός πόλεμος που ξεκίνησε με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ, οδηγεί σε αντίποινα των χωρών που απειλούνται. Οι αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος υφίστανται απανωτές πιέσεις καθημερινά, δεχόμενες τα πυρά των εκάστοτε ανακοινώσεων εκ μέρους των κυβερνήσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.