Fund ύψους €400 εκατ. μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Fund ύψους €400 εκατ. μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

410
Fund ύψους €400 εκατ. μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας και η Mubadala Investment Company, το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός fund ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το συγκεκριμένο fund θα αφορά επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας σε μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ξένα κεφάλαια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυναμικές επιχειρήσεις, δηλαδή τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους παρά τη δυσπραγία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο σύγχρονων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων, όπως τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ του ΤΑΝΕΟ και της Mubadala Investment Company θα ενισχύσει περαιτέρω τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εάν τα αποτελέσματα των επενδύσεων του ελληνο-εμιρατινού fund είναι ικανοποιητικά, οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι θα ενθαρρυνθούν οι Άραβες για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Khaldoon Khalifa Al Mubarak, διευθύνων σύμβουλος της Mubadala δήλωσε για τη συμφωνία: «Η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει την αντοχή της τα τελευταία χρόνια και πολλοί τομείς δείχνουν τώρα ισχυρή ανάπτυξη. Ως παγκόσμιος μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής και συνεργάτης, η Mubadala εστιάζει στην εξεύρεση ευκαιριών σε διαφορετικές αγορές, οι οποίες προσφέρουν συναρπαστικές επενδυτικές προοπτικές και την ευκαιρία να παράγουν ισχυρές και σταθερές αποδόσεις».

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η «δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για επενδύσεις από κοινού αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική συνεργασία για τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια αύξηση στο διμερές εμπόριο και στις επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια διευρυμένη συνεργασία μεταξύ της Μubadala και του ΤΑΝΕΟ, καθώς και της δημιουργίας μιας επενδυτικής πλατφόρμας που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των εύρωστων επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.»

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.