Το Ιράκ μειώνει τις εισαγωγές του σε πετρελαϊκά προϊόντα

Το Ιράκ μειώνει τις εισαγωγές του σε πετρελαϊκά προϊόντα

128
Το Ιράκ μειώνει τις εισαγωγές του σε πετρελαϊκά προϊόντα

Ο Ιρακινός υπουργός πετρελαίου, Jabar al-Luaibi, δήλωσε πρόσφατα ότι το Ιράκ θα περιορίσει κατά 25% τις εισαγωγές του σε πετρελαϊκά προϊόντα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την ιρακινή κυβέρνηση καθώς έχει αποκατασταθεί η λειτουργία σε ένα μεγάλο μέρος των διυλιστηρίων πετρελαίου της χώρας μετά από τις επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα περιοριστούν οι εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από το Ιράκ.

Ωστόσο ο υπουργός πετρελαίου είχε ανακοινώσει πριν από λίγους μήνες ότι έχει καταγραφεί αύξηση της παραγωγής από το διυλιστήριο πετρελαίου στο Κιρκούκ, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, ενώ εντός του 2018 πρόκειται να αποκατασταθεί μεγάλο μέρος του Baiji, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, καλύπτοντας το 1/3 της πετρελαϊκής του παραγωγής.

Το Ιράκ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του OPEC, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, μετά τις επιθέσεις των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους τα προηγούμενα χρόνια η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας στηρίζεται κυρίως στο διυλιστήριο Dora στη Βαγδάτη, αλλά και στο Shuaiba, το οποίο βρίσκεται νότια της Βαγδάτης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.