Η απάντηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Η απάντηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

376
Η απάντηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Την έντονη αντίθεσή της αναφορικά με την προστατευτική εμπορική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων (ECSA). Με ανακοίνωσή της η ECSA ανέφερε ότι η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς 25% στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου θα επηρεάσει αρνητικά τις διατλαντικές σχέσεις και την παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Martin Dorsman, γενικός γραμματέας της ECSA, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις και με το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, ο οποίος δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ECSA, η ναυτιλία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης, και το παγκόσμιο εμπόριο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς μια αποδοτική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επίσης, σύμφωνα με την ECSA, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Άπω Ανατολή και η Λατινική Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι μια πολιτική εμπορικού προστατευτισμού από μέρους του κ. Τραμπ θα επηρεάσει σημαντικά τις εμπορικές δραστηριότητες της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής κοινότητας.

Η ECSA καλεί τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου προς αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου παγκόσμιας κλίμακας.