Η απάντηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Η απάντηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

376
Η απάντηση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Την έντονη αντίθεσή της αναφορικά με την προστατευτική εμπορική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων (ECSA). Με ανακοίνωσή της η ECSA ανέφερε ότι η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς 25% στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου θα επηρεάσει αρνητικά τις διατλαντικές σχέσεις και την παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Martin Dorsman, γενικός γραμματέας της ECSA, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις και με το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, ο οποίος δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ECSA, η ναυτιλία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης, και το παγκόσμιο εμπόριο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς μια αποδοτική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επίσης, σύμφωνα με την ECSA, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Άπω Ανατολή και η Λατινική Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι μια πολιτική εμπορικού προστατευτισμού από μέρους του κ. Τραμπ θα επηρεάσει σημαντικά τις εμπορικές δραστηριότητες της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής κοινότητας.

Η ECSA καλεί τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου προς αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου παγκόσμιας κλίμακας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.