Οι μετά-Brexit προκλήσεις για τους βρετανικούς λιμένες

Οι μετά-Brexit προκλήσεις για τους βρετανικούς λιμένες

119
Οι μετά-Brexit προκλήσεις για τους βρετανικούς λιμένες

Η Ένωση των Βρετανικών Λιμένων εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για τις συνέπειες που θα έχει στην ομαλή λειτουργία συγκεκριμένων ευρωπαϊκών αλλά και βρετανικών λιμένων μία μη λειτουργική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις ενστάσεις και ανησυχίες των μελών της Ένωσης των Βρετανικών Λιμένων διατύπωσε σε επίσημη επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο CEO της Ένωσης Richard Ballantyne.

Αφορμή ήταν η παρουσίαση προ ολίγων ημερών στο Λουξεμβούργο από τον Ντόναλντ Τουσκ των κατευθυντηρίων γραμμών του πλαισίου της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που προς το παρόν διέπεται από όρους μη πλήρως αποσαφηνισμένους.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Ballantyne σημειώνει ότι «στις δυνητικές επιπτώσεις της εξόδου του ΗΒ από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά συγκαταλέγεται και η προοπτική επιβολής νέων συνοριακών ελέγχων» σε πύλες εισόδου και εξόδου εμπορευματικών αγαθών. Ως εκ τούτου, σημειώνει ο κ. Ballantyne μία τέτοια εξέλιξη «θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις για φορτηγά οχήματα τόσο στους λιμένες του ΗΒ όσο και σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών πυλών εμπορίου. Έχουμε γράψει σχετικώς τόσο στον κ. Μισέλ Μπαρνιέ όσο και στον κ. Ντόναλντ Τουσκ με στόχο να επισημάνουμε τα ζητήματα και να προτείνουμε πως οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία λόγω Brexit θα πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη της ανάγκης επιβολής τέτοιων ελέγχων».

Τέλος, ο κ. Ballantyne, που πρόσφατα συναντήθηκε με την υπουργό Ναυτιλίας του ΗΒ κα Nus Ghani, τονίζει στην επιστολή του ότι «αυτά τα θέματα τα συζητάμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά παραμένει ασαφές πόσο έχει προχωρήσει η συζήτηση στην Ευρώπη».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANDY RAIN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.