Συμπεράσματα από το πρώτο συνέδριο για τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας

Συμπεράσματα από το πρώτο συνέδριο για τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας

218
Συμπεράσματα από το πρώτο συνέδριο για τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας

Στις 27 Φεβρουαρίου 2018 στον Φάρο του ΚΠΙΣΣ διακεκριμένοι ομιλητές συζήτησαν με ποιο τρόπο η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αξιοποιήσει τον ηλεκτρισμό για πιο καθαρές θαλάσσιες μεταφορές. Το συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα elemed υπό τον τίτλο “Powering zero-emission marine transportation”, συγκέντρωσε πάνω από 200 συμμετέχοντες εκπροσωπώντας τοπικούς και δημόσιους φορείς, λιμενικές αρχές, καθώς και στελέχη του χώρου της ναυτιλίας και της ενέργειας.

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεσή του να συστήσει επιτροπή για την κατάρτιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα προωθεί τον ηλεκτρισμό ως ναυτιλιακό καύσιμο, καθώς και ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυπηγών του ΕΜΠ, Γ. Γρηγορόπουλος.

Κατά την πρώτη ενότητα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα κυριότερα αποτελέσματα του προγράμματος elemed και οι προτάσεις του για την ανάπτυξη αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας καθώς και το πρωτοποριακό έργο ηλεκτροδότησης πλοίων στον Λιμένα της Κυλλήνης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.

Elemed 1

Η εμπειρία του Λιμένα της Αμβέρσας στην εγκατάσταση υποδομής ηλεκτροδότησης πλοίων (cold-ironing), οι διαθέσιμες τεχνολογίες για πλοία και λιμάνια, καθώς και η τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων να υποστηρίξουν πράσινες καινοτόμες τεχνολογίες τέθηκαν επί τάπητος από τους συμμετέχοντες στη δεύτερη ενότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του καινοτόμου σχεδίου ενός πλήρως ηλεκτρικού επιβατηγού πλοίου, το οποίο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του elemed.

Στα πλαίσια της επόμενης ενότητας, εκπρόσωποι από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Ένωση Κρουαζιέρας καθώς ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις ευκαιρίες που προσφέρουν το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που προωθούν τον ηλεκτρισμό ως ναυτιλιακό καύσιμο, για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων και την ανάδειξή τους σε ενεργειακούς κόμβους.

Ιδιαίτερη ανταπόκριση και μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε κατά τη συζήτηση της τελευταίας ενότητας με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά την οποία αναπτύχθηκαν στρατηγικές για την ενίσχυση της θαλάσσιας κινητικότητας και διασύνδεσης των νησιών μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογιών ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης πλοίων. Ειδική μνεία δόθηκε στο πρόγραμμα των νησιών Orkney της Σκωτίας όπου οι θαλάσσιες διασυνδέσεις πραγματοποιούνται από πλοία που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Δήμου Πειραιά, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.