Πρόστιμο εκατομμυρίων σε δεξαμενόπλοιο για παράβαση της MARPOL

Πρόστιμο εκατομμυρίων σε δεξαμενόπλοιο για παράβαση της MARPOL

6813
Πρόστιμο εκατομμυρίων σε δεξαμενόπλοιο για παράβαση της MARPOL
Φωτό αρχείου

Πρόστιμο ύψους $2,25 εκατ. επιβλήθηκε σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, λόγω μη καταγραφής της απόρριψης πετρελαίου και απορριμμάτων στην θάλασσα από υπό διαχείριση δεξαμενόπλοιό της, στα ανοιχτά των ακτών του Τέξας.

Οι αρμόδιες τοπικές αρχές επέβαλαν επίσης αυστηρούς περιορισμούς προς την εταιρεία, σύμφωνα με τους οποίους για τρία χρόνια οποιοδήποτε πλοίο, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείρισή της, προσεγγίζει λιμένα των ΗΠΑ θα πρέπει να εφαρμόζει ένα αυστηρό περιβαλλοντικό σχέδιο συμμόρφωσης το οποίο αυξάνει το λειτουργικό τους κόστος.

Σύμφωνα με ειδικούς η αύξηση αυτή στο λειτουργικό κόστος και η συμμόρφωση είναι τελικά βαρύτερη από το πρόστιμο ειδικά για εταιρεία που τα πλοία της δραστηριοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό σε λιμένες των ΗΠΑ.

Επιπλέον ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμο $2.000 επιβλήθηκε στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου για την απόρριψη υπολειμμάτων πετρελαίου από τις δεξαμενές του πλοίου αλλά και απορριμμάτων χωρίς την χρησιμοποίηση του κατάλληλου εξοπλισμού για τον καθαρισμό αυτών πριν την κατάληξή τους στην θάλασσα, παραβιάζοντας τη Διεθνή Σύμβαση της MARPOL. Επίσης ο πλοίαρχος παρέλειψε να καταγράψει στο oil record book και στο garbage record book του πλοίου τις συγκεκριμένες απορρίψεις.

Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό όταν μέλη του πληρώματος ειδοποίησαν τη Λιμενική Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, κατά την άφιξη του πλοίου στο Corpus Christi. Αμέσως η Αμερικανική Ακτοφυλακή διεξήγαγε έρευνα στο πλοίο όπου διαπιστώθηκαν οι παρατυπίες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη.

Tα αμερικανικά και εξειδικευμένα ναυτιλιακά ΜΜΕ εδώ και αρκετές ώρες αναλύουν το συγκεκριμένο γεγονός αλλά φαίνεται να υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα ακριβή στοιχεία της εταιρείας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.