Μειωμένο σημαντικά το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών

Μειωμένο σημαντικά το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών

292
Μειωμένο σημαντικά το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών

Η αναλογία του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών προς τον υπάρχοντα στόλο υπολογίζεται στο 10%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Crucial Perspectives.

Ο παγκόσμιος στόλος υπολογίζεται σε 95.000 πλοία, ενώ περίπου 3.500 πλοία βρίσκονται υπό ναυπήγηση.
Σύμφωνα με έκθεση της Crucial Perspectives, η συγκεκριμένη αναλογία βιβλίου παραγγελιών προς υπάρχοντα στόλο υποδεικνύει μία ορθολογικότερη επέκταση του στόλου συγκριτικά με τα τελευταία έτη, η οποία έχει να καταγραφεί από το 1999.

Αναλυτικά, στην αγορά των κρουαζιερόπλοιων η αναλογία του βιβλίου παραγγελιών προς τον υπάρχοντα στόλο ανέρχεται στο 40%. Παρά το υψηλό ποσοστό εκτιμάται ότι η αυξημένη προσφορά σε κρουαζιερόπλοια θα καλυφθεί από την αντίστοιχη ζήτηση για αυτά.

Ωστόσο, αναφορικά με τα πλοία μεταφοράς LNG και τα drillships η αναλογία βιβλίου παραγγελιών προς τον υπάρχοντα στόλο ανέρχεται σε 23% και 21%, αντίστοιχα. Τα υψηλά ποσοστά προκαλούν ανησυχία καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη ζήτηση για να απορροφήσει την αυξημένη προσφορά των συγκεκριμένων πλοίων.

Η αναλογία βιβλίου παραγγελιών προς τον υπάρχοντα στόλο στην κατηγορία των δεξαμενόπλοιων ανέρχεται στο 12% και η αύξηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων κατά 7% που υπολογίζεται για το 2018, συγκριτικά με το περασμένο έτος, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω καθοδική πορεία της εν λόγω αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των containerships και των dry bulk carriers, η αύξηση στην προσφορά αναμένεται να βρίσκεται σε πιο ήπια επίπεδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το παρελθόν, φτάνοντας το 5% και το 4%, αντίστοιχα

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.