Νεότερες εξελίξεις από το κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

Νεότερες εξελίξεις από το κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

154
Νεότερες εξελίξεις από το κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, προκαλώντας αναστάτωση στις οδικές, σιδηροδρομικές και εναέριες μεταφορές συγκεκριμένων χωρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι British Airways έχουν ακυρώσει πάνω από 60 πτήσεις μικρών αποστάσεων από και προς το αεροδρόμιο του Χίθροου, ενώ η βρετανική αεροπορική εταιρεία εκτιμά ότι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 2 Μαρτίου αρκετές ακόμα εγχώριες πτήσεις της θα επηρεαστούν.

Επίσης η easy Jet ανακοίνωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην πραγματοποίηση των πτήσεών της και συστήνει στους επιβάτες να επικοινωνούν με την εταιρεία για την επιβεβαίωση της πτήσης τους.

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ. Νίκο Μαζαράκη, μετεωρολόγο και Country Manager της StormGeo Greece A.S., μας ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα υψηλών πιέσεων στην Ισλανδία και στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο για την εποχή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκτικές αέριες μάζες να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης με τη νότια απόληξή τους να φτάνει και στη Β. Ελλάδα, οδηγώντας σε χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.

Οι αέριες αυτές μάζες κινούμενες από τα ανατολικά προς τα δυτικά θα «σαρώσουν» όλη την Κεντρική Ευρώπη προκαλώντας εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστρίας, θα πέσουν ακόμα και κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο αν και οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές δεν θα συνοδεύονται από ισχυρές χιονοπτώσεις γιατί οι αέριες μάζες είναι ιδιαίτερα ξηρές, παρά μόνο θα προκαλέσουν ισχυρό παγετό.
Χιονοπτώσεις θα έχουν κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκωτία, η Δανία και η Γαλλία, οι οποίες όμως δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Σταδιακή υποχώρηση του κύματος ψύχους από την Γαλλία και προς τα ανατολικά αναμένεται από την Παρασκευή 2 Μαρτίου και μετά. Πιο πολλές χιονοπτώσεις θα παρατηρηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας στις παραπάνω χώρες από την ερχόμενη Πέμπτη και μετά, αλλά θα εξακολουθούν να μην είναι ισχυρές.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.