Θετικό βήμα η ανάπτυξη μιας δυναμικής βάσης επισκευής πλοίων στην Ελλάδα

Θετικό βήμα η ανάπτυξη μιας δυναμικής βάσης επισκευής πλοίων στην Ελλάδα

625
Θετικό βήμα η ανάπτυξη μιας δυναμικής βάσης επισκευής πλοίων στην Ελλάδα

Οι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) δημιουργήθηκαν πριν από λίγα χρόνια προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη των επιχειρήσεων του κλάδου για εξωστρέφεια. Διέθεταν τεχνογνωσία και πρωτοποριακά προϊόντα, αλλά στην Ελλάδα πλέον δεν υπήρχε ναυπηγική και επισκευαστική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα το άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού να έρθει νομοτελειακά.

Σήμερα οι εταιρείες της HEMEXPO έχουν μπει στις λίστες των μεγαλύτερων ναυπηγείων του κόσμου, ενώ συνεργάζονται και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ελληνικών όσο και ξένων ναυτιλιακών εταιρειών.

Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί τη πάγια θέση της HEMEXPO, υπέρ της ανάπτυξης στη χώρα μας, μιας σύγχρονης ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης.

Το κενό αυτό φαίνεται ότι έρχεται να καλύψει η Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. υπό τη διαχείριση του κινεζικού ομίλου COSCO.  Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρείας αλλά και τα μέχρι τώρα έργα στα οποία έχει προχωρήσει δείχνουν ότι το λιμάνι του Πειραιά μπαίνει σε μια νέα εποχή, τόσο όσον αφορά τη ναυπηγοεπισκευή, όσο και γενικότερα.

Στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση του ΟΛΠ Α.Ε. για το 2017 η διοίκηση της εταιρείας αποκαλύπτει λεπτομερώς τους σχεδιασμούς της. Θέλουν να αναδείξουν το λιμάνι σε κόμβο ναυπηγοεπισκευής στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσω των επενδύσεων που θα κάνουν να καταφέρουν να προσελκύσουν 350-450 πλοία ανά έτος ως απόρροια της καλύτερης τιμολόγησης των υπηρεσιών, της αυξημένης αξιοπιστίας και της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης.

Η διοίκηση του ΟΛΠ εξηγεί σαφώς και την στρατηγική που έχει επιλέξει προκειμένου να αναβιώσει η βιομηχανία στη χώρα μας, εκτός από τις επενδύσεις σε υποδομές. Αναφέρει ότι θέλει να δημιουργηθούν συνεργατικά σχήματα για την προσέλκυση πλοίων.

“Στους Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) θεωρούμε ότι, και παρά το γεγονός ο κλάδος των κατασκευαστών είναι φύσει και θέσει εξωστρεφής, αποτελεί θετικό βήμα η ανάπτυξη μιας δυναμικής βάσης επισκευής πλοίων στη Ελλάδα. Οι εταιρείες της HEMEXPO με τα πρωτοποριακά και καινοτόμα προϊόντα που διαθέτουν, θα δώσουν ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην ομαδική προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει για την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα.  Οι παραδοσιακά στενές σχέσεις που διατηρούν με τον ελληνικό εφοπλισμό οι εταιρείες της HEMEXPO αλλά και η δυναμική  που έχουν αναπτύξει στο σύνολό τους, από το επιτυχημένο άνοιγμα των τελευταίων ετών στις αγορές του εξωτερικού, μπορούν να ωφελήσουν συνεργασίες που έχουν σαν στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη”.

Η πρόεδρος της HEMEXPO Ελένη Πολυχρονοπούλου σημειώνει: «στηρίζουμε την προσπάθεια του ΟΛΠ και από τη πλευρά μας θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα για δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στη χώρα».

Φωτό: hemexpo.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.