Σε τροχιά υλοποίησης η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού

Σε τροχιά υλοποίησης η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού

51
Σε τροχιά υλοποίησης η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού

Στο τελικό στάδιο ώστε να «πέσουν» οι υπογραφές για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού, χωρίς όμως τις ΗΠΑ που πρωτοστάτησαν αρχικά.

Περισσότεροι από 20 εμπορικοί περιορισμοί αίρονται, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου στην Χιλή.

Οι ΗΠΑ, αν και αρχικά στήριζαν ενεργά τη συμφωνία, αποχώρησαν από τις συνομιλίες, καθώς η προεδρία του Donald Trump κινείται σταθερά σε πολιτική προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίας.

Οι 11 πλέον χώρες της συμφωνίας – Αυστραλία, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαλαισία, Μεξικό, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Χιλή – αντιπροσωπεύουν το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή σχεδόν $10 τρις. Αν η συμφωνία συμπεριελάμβανε και τις ΗΠΑ, το ποσοστό θα ανερχόταν σε σχεδόν 40%. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να επιστρέψουν στη συμφωνία αν καταφέρουν να επιτύχουν ευνοϊκότερους όρους.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από αξιωματούχους στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες, ως αντίδοτο στον αμερικανικό προστατευτισμό. Ο Νεοζηλανδός Υπουργός Εμπορίου David Parker δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς αυξάνονται συνεχώς οι κίνδυνοι όσο τίθενται σε εφαρμογή οι κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου», ενώ σημείωσε ότι θεωρεί εξαιρετικά απίθανο ακόμα κι αν οι ΗΠΑ θελήσουν να ενταχθούν στη συμφωνία, αυτό να συμβεί σε μικρότερο διάστημα των δύο ετών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.