Στόχος το Ρότερνταμ να αποτελέσει το πιο ‘έξυπνο’ λιμάνι στον κόσμο

Στόχος το Ρότερνταμ να αποτελέσει το πιο ‘έξυπνο’ λιμάνι στον κόσμο

336
Στόχος το Ρότερνταμ να αποτελέσει το πιο ‘έξυπνο’ λιμάνι στον κόσμο

Η Λιμενική Αρχή του Ρότερνταμ και η IBM ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους πάνω σε μια πρωτοβουλία ψηφιοποίησης πολυετούς διάρκειας, για τη μετατροπή του επιχειρησιακού περιβάλλοντος του λιμένα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του Internet of Things (IoT) προς όφελος τόσο του λιμένα όσο και εκείνων που τον χρησιμοποιούν. Η πρωτοβουλία θα προετοιμάσει επίσης ολόκληρο τον χώρο του λιμένα του Ρότερνταμ προκειμένου να φιλοξενήσει συνδεδεμένα πλοία στο μέλλον.

Το σχέδιο ξεκινά με την ανάπτυξη μιας κεντρικής εφαρμογής η οποία θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα καιρού και επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο, τα οποία θα αναλύονται μέσω της IoT πλατφόρμας της IBM. Αυτό θα επιτρέπει την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας στο λιμάνι.

Τα δεδομένα θα προέρχονται από αισθητήρες οι οποίοι ήδη εγκαθίστανται στα 42 χιλιόμετρα γης και θάλασσας, από την πόλη του Ρότερνταμ μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα, κατά μήκος αποβαθρών, αγκυροβολίων και δρόμων.

Η ανάλυση των δεδομένων θα προσφέρει πληροφορίες τις οποίες το λιμάνι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να πάρει αποφάσεις που θα αποφέρουν τη μείωση του χρόνου αναμονής των πλοίων και τη δυνατότητα εισόδου μεγαλύτερου αριθμού πλοίων στο διαθέσιμο χώρο.

Ο κ. Paul Smits, οικονομικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, ανέφερε: «Εδώ στο Ρότερνταμ, αναλαμβάνουμε δράση για να γίνουμε το πιο ‘έξυπνο’ λιμάνι στον κόσμο. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δουλειά μας και απαιτεί τη χρήση όλων των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας. Χάρη στις πληροφορίες πραγματικού χρόνου σχετικά με τις υποδομές, το νερό, τον αέρα, κλπ, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε όλους όσους χρησιμοποιούν το λιμάνι και να προετοιμαστούμε για να υποδεχθούμε τη συνδεδεμένη, αυτόνομη ναυτιλία του μέλλοντος».

Φωτό: portofrotterdam.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.