Ριζική ανασυγκρότηση για το δίκτυο μεταφορών στη Σαουδική Αραβία

Ριζική ανασυγκρότηση για το δίκτυο μεταφορών στη Σαουδική Αραβία

105
Ριζική ανασυγκρότηση για το δίκτυο μεταφορών στη Σαουδική Αραβία

Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την πρωτεύουσα της χώρας Ριάντ με το λιμάνι της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών της αραβικής χώρας Nabeel al-Amudi σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το σχέδιο της σύνδεσης που προβλέπεται να εκτελεστεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος επενδύσεων στα σιδηροδρομικά δίκτυα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με ορισμένες εταιρείες του κλάδου. Η σιδηροδρομική γραμμή θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο εμπορεύματα από το λιμάνι της Τζέντα προς το εσωτερικό της χώρας, σαν μια «γέφυρα» Ανατολής-Δύσης της αραβικής χερσονήσου.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός ανέφερε επίσης την πρόθεση του βασιλείου να προβεί στην ιδιωτικοποίηση ορισμένων αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας, στο πλαίσιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν τη σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο και τη μετάβασή της σε μια πιο «ζωντανή κοινωνία με μια ευημερούσα οικονομία», όπως έχει θέσει ως στόχο ο Πρίγκηπας Mohammed bin Salman.

Το «Όραμα 2030», όπως έχει ονομαστεί το σχέδιο αναμόρφωσης της οικονομίας της χώρας προβλέπει τη δημιουργία πεδίου δράσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανάληψης επενδύσεων στη χώρα, σε ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας έως και 65%, ως το 2030.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.