Οι νέοι θαλάσσιοι δρόμοι για την αγορά σιτηρών

Οι νέοι θαλάσσιοι δρόμοι για την αγορά σιτηρών

128
Οι νέοι θαλάσσιοι δρόμοι για την αγορά σιτηρών

Η Ουκρανία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέγραψε μία μείωση αναφορικά με τις εξαγωγές της προς την Ινδία. Το γεωργικό έτος 2016-2017 η Ινδία αποτελούσε τον μεγαλύτερο αγοραστή σιταριού της Ουκρανίας. Ωστόσο οι αποστολές σιτηρών προς την Ινδία από την Ουκρανία έχουν μειωθεί αισθητά καθώς το Νέο Δελχί καλύπτει πλέον τις ανάγκες της χώρας μέσα από την εγχώρια παραγωγή του, η οποία έχει σημειώσει ανάκαμψη.

Ο κ. Sergey Feofilov, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας UkrAgroConsult, τόνισε ότι η πτώση στις εισαγωγές σιταριού από την Ινδία αποτελεί μία αξιοσημείωτη αλλαγή, γεγονός που έχει ωθήσει τους έμπορους σιτηρών στην Ουκρανία να στραφούν προς νέες αγορές οι οποίες επιθυμούν να απορροφήσουν τις ποσότητες σιταριού που εξάγει η Ουκρανία.

Η Ινδονησία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αγοράς που απορρόφησε ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών σιταριού της Ουκρανίας το περασμένο έτος, περίπου το 16% αυτών, σε αντίθεση με την Ινδία (4%). Συγκεκριμένα οι εισαγωγές της Ινδονησίας σε σιτάρι ανήλθαν σε 1,8 εκατ. τόνους το γεωργικό έτος 2016-2017, αύξηση κατά 11% σε σχέση με το γεωργικό έτος 2015-2016. Η Ινδονησία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή σιτηρών παγκοσμίως, ενώ η Αίγυπτος κατέχει την πρώτη θέση απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται σε έναν έντονο ανταγωνισμό με την Ουκρανία αναφορικά με την παραγωγή σιταριού.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.