Επέλαση των Κινέζων στους σιδηρόδρομους της Ευρώπης

Επέλαση των Κινέζων στους σιδηρόδρομους της Ευρώπης

74
Επέλαση των Κινέζων στους σιδηρόδρομους της Ευρώπης

Ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται εκ μέρους της Κίνας για την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Στοκχόλμη με το Όσλο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Κινεζική αντιπροσωπεία ταξίδεψε ήδη στη νορβηγική πρωτεύουσα το προηγούμενο διάστημα όπου είχε σχετικές συζητήσεις. Εκπρόσωπος των σουηδικών σιδηροδρόμων ανέφερε ότι οι συνομιλίες αφορούν το εύρος της επένδυσης και το χρηματοδοτικό μείγμα.

Τα σχέδια αφορούν είτε την επανακατασκευή της υφιστάμενης σιδηροτροχιάς είτε τη δημιουργία νέας υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής η οποία θα συνδέει τις δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες σε λιγότερο από τρεις ώρες σε σχέση με πέντε ώρες που διαρκεί τώρα. Το κόστος της επένδυσης στην πρώτη περίπτωση φτάνει τα 5 δις ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ξεπερνά τα 17 δις ευρώ.

Η επένδυση αυτή αποσκοπεί στο να ανταγωνιστεί πλήρως τις αεροπορικές εταιρείες τις οποίες επιλέγουν κυρίως από το επιβατικό κοινό έναντι του σιδηροδρόμου, που ταξιδεύει μεταξύ Στοκχόλμης και Όσλο, ενώ σύμφωνα με αρχικούς σχεδιασμούς ήδη από τα πρώτα χρόνια αναμένεται να φανεί προσοδοφόρα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/WU HONG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.