Π. Κουρουμπλής: «Νέες πλοηγίδες και νέα στελέχη, το 2018, αλλάζουν το περιβάλλον...

Π. Κουρουμπλής: «Νέες πλοηγίδες και νέα στελέχη, το 2018, αλλάζουν το περιβάλλον στην Πλοηγική Υπηρεσία»

230
Π. Κουρουμπλής: «Νέες πλοηγίδες και νέα στελέχη, το 2018, αλλάζουν το περιβάλλον στην Πλοηγική Υπηρεσία»

Το νέο περιβάλλον που δημιουργείται το 2018 για την πλοηγική υπηρεσία, μετά την πλήρη ανακατασκευή των πέντε πλοηγίδων του Σταθμού Πειραιά με νέες μηχανές, και ενόψει της απόκτησης νέων σκαφών, αλλά και της πρόσληψης νέων στελεχών, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην τελετή για την παρουσίαση των ανακατασκευασμένων πλοηγίδων.

Στην παρουσίαση του έργου για την Πλοηγική Υπηρεσία ήταν παρόντες, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός, η βουλευτής Β΄ Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ο Β΄ Υπαρχηγός Αντιναύαρχος ΛΣ Παναγιώτης Παρασκευάς, και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι κκ Κουρουμπλής και Λαμπρίδης σημείωσαν τη φιλοπονία των στελεχών της Πλοηγικής Υπηρεσίας και των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου, χάρη στις οποίες, ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα η απόκτηση των νέων μηχανών και η ανακατασκευή των σκαφών.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο διαπίστωσε ότι οι μηχανές στις πλοηγίδες είχαν «λιώσει» και δεν επισκευάζονταν. Το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί μία πλοηγίδα και με μικρή ταχύτητα. «Από τη στιγμή που η φιλοσοφία μας απέκλειε την ιδιωτικοποίηση προχωρήσαμε αστραπιαία στην πλήρωση των 10 κενών θέσεων και στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια των νέων μηχανών. Προχωρούμε και στην πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού στην πλοηγική υπηρεσία γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Συστήνουμε 26 νέες θέσεις», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «το 2018 θα είναι ένας εξαιρετικά παραγωγικός χρόνος για όλη τη χώρα, γιατί σε όλους τους τομείς και σε αυτό το υπουργείο, μετά από τρία χρόνια και έχουν ωριμάσει πολλά πράγματα. Το 2018 λοιπόν θα έχουμε οργασμό εξελίξεων. Ειδικά η Πλοηγική Υπηρεσία πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχει και τις καινούργιες πλοηγίδες και τα 26 νέα στελέχη της. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα νέο εντελώς περιβάλλον για τα ζητήματα της πλοηγικής υπηρεσίας», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:  «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει την επιχείρηση που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια για την ιδιωτικοποίηση της πλοηγικής υπηρεσίας. Έχουμε μία συνεπή και συνεχή πολιτική για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της πλοηγικής υπηρεσίας, ο οποίος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας , αλλά και να ενισχύσει την ασφάλειά τους. Η σημερινή παρουσίαση είναι κομμάτι όλων αυτών δράσεων που έχουμε αναπτύξει. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι η πλοηγική υπηρεσία είναι πολύ σημαντική για τα λιμάνια της χώρας μας.»

O Γ.Γ. Χρήστος Λαμπρίδης, αφού επεσήμανε το σύνολο των ενεργειών που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της πλοηγικής υπηρεσίας, επεσήμανε ότι: «Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πλοηγικής υπηρεσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στόχος μας ήταν να αναστραφεί η πορεία απαξίωσης της Πλοηγικής Υπηρεσίας που επιχειρήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που σκοπό είχε την ιδιωτικοποίησή της. Απόδειξη αυτής της πορείας απαξίωσης αποτελεί το γεγονός ότι από το 2003 δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια προμήθειας εξοπλισμού της Πλοηγικής Υπηρεσίας, ενώ πριν την παρούσα Κυβέρνηση, προσλήψεις ναυτικού προσωπικού για τελευταία φορά πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Επιπρόσθετα, το 2014 καταργήθηκε το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του ναυτικού προσωπικού που υπηρετεί στην Πλοηγική Υπηρεσία με αποτέλεσμα οι θέσεις να μειωθούν από 222 θέσεις στις 110 για όλη την επικράτεια. Η παρούσα κυβέρνηση με την προμήθεια εξοπλισμού και σκαφών, με την πρόσληψη προσωπικού και την αύξηση των οργανικών θέσεων, στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της πλοηγικής υπηρεσίας, σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, όπου επίσης οι υπηρεσίες πλοήγησης παρέχονται από δημόσιο φορέα. Ο ισχυρός δημόσιος έλεγχος επιβάλλεται από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πλοήγησης συνδέονται με την ασφάλεια επιβατών, πληρωμάτων αλλά και πλοίων και φορτίων.

Ταυτόχρονα διασφαλίζεται το χαμηλό ύψος των τελών πλοήγησης (σημειώνεται ότι τα τέλη για την παροχή Πλοηγικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη) γεγονός που αν το συνδυάσει κανείς με τη συνεχόμενη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κατανοεί ότι ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμένων».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.