Το 2018 έτος εξισορρόπησης για την αγορά πετρελαίου

Το 2018 έτος εξισορρόπησης για την αγορά πετρελαίου

102
Το 2018 έτος εξισορρόπησης για την αγορά πετρελαίου

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei, δήλωσε στο CNBC ότι η διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς πετρελαίου είναι σε εξέλιξη.

«Κατά το 2017, τα θεμελιώδη της αγοράς ήταν καλά αλλά περιμένουμε το 2018 να είναι ακόμα ένα υγιές έτος όσον αφορά την παραγωγή. Το θέμα είναι να πετύχουμε αυτή την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί» επεσήμανε.

Ωστόσο, ο al-Mazrouei πιστεύει ότι το 2018 οι αγορές πετρελαίου θα παρουσιάσουν μια ισορροπία. «Περιμένω ότι θα δούμε διορθώσεις το 2018 και πιστεύω ότι θα είναι το έτος όπου η αγορά θα πετύχει πλήρη ισορροπία» τόνισε.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να λήξει τον Δεκέμβριο του 2018, αν και οι παραγωγοί θα αναθεωρήσουν τη συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο οπότε και θα αξιολογήσει πως έχουν επηρεαστεί οι τιμές του πετρελαίου και τα παγκόσμια αποθέματα. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι οι αγορές έχουν πολλά να κάνουν ακόμα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι αγορές χρειάζονται περαιτέρω διόρθωση. Έχουμε ακόμα περισσότερα από 100 εκατ. βαρέλια που πρέπει να ”διευθετήσουμε”».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόσφατη άνοδος των τιμών έδειξε ότι το κλίμα της αγοράς ήταν καλό, αλλά η διόρθωση στην αγορά ήταν μια διαδικασία σε εξέλιξη. «Φυσικά, υπάρχει μια διόρθωση στο κλίμα της αγοράς που βλέπουμε σήμερα. Το θέμα είναι το timing και πόσο χρόνο θα χρειαστεί» επεσήμανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.