Συγκρατημένη άνοδος της μέσης τιμής του πετρελαίου για το 2018

Συγκρατημένη άνοδος της μέσης τιμής του πετρελαίου για το 2018

80
Συγκρατημένη άνοδος της μέσης τιμής του πετρελαίου για το 2018

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των τιμών εκτιμάται ότι είναι η περικοπή της παραγωγής αργού από τον ΟΠΕΚ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη πετρελαϊκών εταιριών, το 2018 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν θα αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο στο οποίο κυμάνθηκαν το 2014, αλλά ούτε θα πέσουν κάτω από τα 30 δολάρια, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2016.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Dow Jones Wire, οι traders αναμένουν για το 2018 υψηλή μεταβλητότητα των τιμών αλλά μέσα σε ένα στενό εύρος, όπως περίπου κινήθηκαν το 2017, με τις τιμές του αργού να κυμαίνονται μεταξύ των 45 και των 67 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις ειδικών από 15 επενδυτικές τράπεζες, σε σχετική έρευνα που διενήργησε η Wall Street Journal, η μέση τιμή του πετρελαίου Brent το 2018 εκτιμάται ότι θα  διαμορφωθεί στα 58 δολ/βαρέλι, δηλαδή 4 δολάρια πάνω από το μέσο επίπεδο των 54 δολ/βαρέλι του 2017.

Για τον αμερικανικό τύπο πετρελαίου West Texas Intermediate, που λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς για τις τιμές στην αγορά των ΗΠΑ, τα προγνωστικά διαμορφώνουν μέση τιμή για φέτος τα 54 δολ/βαρέλι, συγκριτικά με τα 51 δολ/βαρέλι το 2017.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το 2017 οι τιμές του πετρελαίου φάνηκαν να σταθεροποιούνται, τελευταία άρχισαν να ανεβαίνουν, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στην παραγωγή που αποφάσισαν ορισμένες μεγάλες χώρες εξαγωγής αργού πετρελαίου. Στην ανοδική τάση συμβάλλει και όξυνση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπως και η επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας στη Βενεζουέλα, μία από τις μεγάλες παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επικρατούν ανησυχίες για πιθανή αύξηση της παραγωγής από την άνοδο των τιμών. Χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία αναμένεται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο το 2018 αλλά και χώρες – μέλη μπορεί να σπάσουν τη συμφωνία για τη μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Σε αύξηση μπορεί να οδηγηθούν και οι παραγωγοί στις ΗΠΑ, ορισμένοι εκ των οποίων ήδη ανέβασαν την παραγωγή τους, επωφελούμενοι από την πρόσφατη άνοδο των τιμών.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στα 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2018, περίπου 800.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από τα επίπεδα του 2017, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ παραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.