Το Ριάντ αναμένει αύξηση εσόδων από το πετρέλαιο

Το Ριάντ αναμένει αύξηση εσόδων από το πετρέλαιο

64
Το Ριάντ αναμένει αύξηση εσόδων από το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία αναμένει έως το 2023 να επιτύχει αύξηση κατά 80% των εσόδων της από τις πωλήσεις πετρελαίου, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του βασιλείου να καταγραφεί το πρώτο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού εντός μίας δεκαετίας.

Να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του βασιλείου μειώθηκε σε περίπου 9% του ΑΕΠ φέτος, με λήψη, ωστόσο, αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο ενός εξαετούς προγράμματος που στόχο έχει την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, κρατικοί αξιωματούχοι του Ριάντ προβλέπουν ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (εκτιμάται ότι θα φτάσει στα $75 ανά βαρέλι) σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής θα οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται έως το 2023 οι πωλήσεις πετρελαίου να αποφέρουν έσοδα της τάξης των €180 δις, από τα €99 δις, που είναι σήμερα.

Παρά την φιλοδοξία του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να μετασχηματίσει την οικονομία της χώρας με μείωση μακροπρόθεσμα της εξάρτησής της από το πετρέλαιο, το τελευταίο παραμένει «εγγυητής» της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, συνδυαστικά με αύξηση της τιμής του.

Για το Ριάντ η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στην αύξηση των πωλήσεων αλλά και των εσόδων από το πετρέλαιο θα διευκολύνει την παράλληλη εισαγωγή μέτρων για διαφοροποίηση της οικονομίας και αύξηση εσόδων από άλλες πηγές, εκτός πετρελαίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.