Η Ιαπωνία μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο

Η Ιαπωνία μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο

137
Η Ιαπωνία μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Κίνας έχει εγκαινιάσει και εφαρμόζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα στροφής προς το LNG για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, εγκαταλείποντας τον έως τώρα κυρίαρχο αλλά «βρώμικο» άνθρακα. Πρόκειται για μία πολιτική που υποστηρίζει θερμά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η οποία εστιάζει στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιούν οι οικιακοί καταναλωτές της Κίνας, ιδίως για θέρμανση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται ταχύτατα οι ανάγκες της χώρας για εισαγωγή LNG, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα 3-4 χρόνια. Σύμφωνα με το Thomson Reuters Eikon οι εισαγωγές LNG στην Κίνα εκτιμάται πως θα καταγράψουν φέτος αύξηση κατά 50%, αγγίζοντας τους συνολικά 39 εκατ. τόνους, καθιστώντας την χώρα ως τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στον κόσμο.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Νότια Κορέα, με εισαγωγές που φτάνουν τους 37 εκατ. τόνους, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ιαπωνία, η οποία για όλο το τρέχον έτος εκτιμάται πως θα έχει πραγματοποιήσει εισαγωγές 83,5 εκατ. τόνων LNG. Στην Ιαπωνία εκτιμάται πως θα σημειωθεί αξιόλογη μείωση το επόμενο έτος στις εισαγωγές LNG, καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που θα τεθούν σε λειτουργία: από 5 που είναι σήμερα σε 9.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές LNG στην spot αγορά της ΝΑ Ασίας αυτήν την εβδομάδα έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών, αγγίζοντας τα $10,90/MMBtu, σύμφωνα με το «World Gas Intelligence».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DOMENIC AQUILINA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.