Αμφιθυμία για την πορεία των ναύλων στα δεξαμενόπλοια

Αμφιθυμία για την πορεία των ναύλων στα δεξαμενόπλοια

114
Αμφιθυμία για την πορεία των ναύλων στα δεξαμενόπλοια

Άνοδος στους ναύλους των δεξαμενόπλοιων ενδεχομένως να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2018, σύμφωνα με τον CEO της Frontline, Robert Hvide Macleod. Η άνοδος των ναύλων που αναμένεται θα οφείλεται στη σημαντική αύξηση στην δραστηριότητα ανακύκλωσης παλαιότερων σε ηλικία πλοίων που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τους ερχόμενους μήνες.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Clarkson, έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση στην ανακύκλωση tankers τον τελευταίο χρόνο. Το 2016 η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενόπλοιων που εστάλησαν προς ανακύκλωση ανερχόταν σε 2,3 εκατ. τόνους, ενώ κατά τη διάρκεια του 2017 η αντίστοιχη συνολική χωρητικότητα έχει τετραπλασιαστεί. Συγκεκριμένα φέτος έχουν οδηγηθεί προς ανακύκλωση 95 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 9,5 εκατ. τόνων.

Ο κ. Macleod ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν οι πλοιοκτήτες επιθυμούν να σημειωθεί ανάκαμψη στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, τότε θα πρέπει να αποσύρουν από τον στόλο τους τα λιγότερο αποδοτικά πλοία. Ο ίδιος προσέθεσε ότι εφόσον η ζήτηση στα δεξαμενόπλοια αυξηθεί, όπως αναμένεται, τότε θα παρατηρηθεί σημαντική άνοδος στους ναύλους στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω από την ανακύκλωση των πλοίων.

Ωστόσο, η υπερπροσφορά στην αγορά των δεξαμενόπλοιων ενισχύεται περαιτέρω καθώς καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό παραγγελιών για νέα πλοία το 2017 κατά 17%, συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Την ελπίδα για ανάκαμψη των ναύλων στην αγορά των δεξαμενόπλοιων αντικρούει η τελευταία πρόγνωση του οίκου Drewry, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται ότι οι ναύλοι στην αγορά των crude tankers αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2018 μετά την απότομη πτώση που έχουν ήδη καταγράψει κατά το τρέχον έτος.

Φωτό: teekay.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.