Συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση των παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην Αφρική

Συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση των παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην Αφρική

73
Συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση των παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην Αφρική

Η ομάδα των G7++ Friends του Gulf of Guinea Group (G7++FOGG) πραγματοποίησε συνάντηση πρόσφατα στη Νιγηρία για να ενώσει τις δυνάμεις της με τοπικούς φορείς με στόχο την αντιμετώπιση των θαλάσσιων «εγκλημάτων», όπως  η πειρατεία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αγαθών και ανθρώπων, η παράνομη αλιεία και η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα οποία λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Γουινέας.

Η ομάδα των G7++ του FOGG αποτελείται από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Βραζιλία, τη Νότια Κορέα, τη Δανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ελβετία κ.ά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των παραπάνω χωρών αναφέρθηκε ότι ο Κόλπος της Γουινέας που εκτείνεται από τη Σενεγάλη στα βόρεια έως την Ανγκόλα στα νότια και ο οποίος καλύπτει 20 παράκτια κράτη, αποτελεί θαλάσσια περιοχή ζωτικής σημασίας για την οικονομία των συγκεκριμένων κρατών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Άμυνας της Νιγηρίας, Mansur Dan-Ali, αναφέρθηκε στην αυξημένη εγκληματικότητα που μαστίζει τον Κόλπο της Γουινέας και κυρίως τα θαλάσσια ύδατα της Νιγηρίας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των περιστατικών ομηρίας ναυτικών, στον παράνομο ανεφοδιασμό καυσίμων από τα πλοία, αλλά και στην κλοπή φορτίου των πλοίων.

Έχοντας ως στόχο να καταπολεμήσει και να περιορίσει τα περιστατικά των παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει προχωρήσει σε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με άλλα κράτη και οργανισμούς, όπως το Nigerian Maritime Administration and Safety Agency (NIMASA).

Ο κ. Mansur Dan-Ali αναφέρθηκε επίσης στην θεσμοθέτηση ενός νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της πειρατείας, εκφράζοντας συγχρόνως την αισιοδοξία του πως η λήψη των παραπάνω μέτρων θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/US NAVY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.