Η αυξημένη ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή δημιουργεί ανησυχία

Η αυξημένη ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή δημιουργεί ανησυχία

209
Η αυξημένη ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή δημιουργεί ανησυχία

Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και οι εξαγωγές αυτών ενδεχομένως να επηρεάσουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Μεγάλος αριθμός επενδύσεων πραγματοποιείται από ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες και όχι μόνο για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών της χώρας αναφορικά με την εξεύρεση νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και αποθήκευσης και εξαγωγής τους.

Η Ρωσία διαθέτει τρεις τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στις ακτές του Αρκτικού Ωκεανού. Από τους τρεις τερματικούς σταθμούς αργό πετρέλαιο μεταφέρεται μέσω shuttle tankers στο Μούρμανσκ, από όπου τα φορτία αργού πετρελαίου μεταφορτώνονται σε μεγαλύτερα πλοία με προορισμό χώρες της Ευρώπης.

Οι εξαγωγές των τριών τερματικών σταθμών ανήλθαν τον περασμένο Νοέμβριο σε 385.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.

Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω χειμώνα ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής της Ρωσίας με νέους σταθμούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να τίθενται σε λειτουργία, όπως αυτό του «Yamal LNG Project».

Το γεγονός αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση της Ρωσίας να συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία για τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, διότι μπορεί να αναγκαστούν να περιορίσουν την παραγωγή τους ή και να σταματήσουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.