Σημαντικά οφέλη στα δεξαμενόπλοια από το σύστημα Voyage Emissions Reduction της Wärtsilä

    221
    Σημαντικά οφέλη στα δεξαμενόπλοια από το σύστημα Voyage Emissions Reduction της Wärtsilä

    Η εταιρεία Wärtsilä εισάγει το σύστημα Μείωσης Εκπομπών Ταξιδιού (Voyage Emissions Reduction-VER) ως ένα μέσο αύξησης των εσόδων των δεξαμενόπλοιων, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω μειωμένων εκπομπών. Το εν λόγω σύστημα εξαλείφει αποτελεσματικά το πρόβλημα των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) από τα δεξαμενόπλοια, κατά τη διάρκεια ταξιδιών όπου μεταφέρουν φορτίο.

    Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι ενώσεις που έχουν υψηλή τάση ατμών λόγω του χαμηλού σημείου βρασμού τους, γεγονός που οδηγεί σε εκτεταμένη εξάτμιση. Έτσι κατά μέσο όρο, ένα δεξαμενόπλοιο χάνει 0,085% του φορτίου του ανά εβδομάδα. Για ένα πλοίο κατηγορίας VLCC, χωρητικότητας 320,000 DWT, αυτό αντιστοιχεί σε 270 τόνους χαμένου φορτίου ανά βδομάδα.

    Το σύστημα Wärtsilä VER διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η έκδοση ‘reabsorption’ αφορά ένα ‘plug-in’ σύστημα, εύκολο στην εγκατάσταση, το οποίο επανακυκλοφορεί το VOC πίσω στις δεξαμενές φορτίου. Αντιπροσωπεύει μια τεχνολογία για την εξάλειψη των απωλειών φορτίου, η οποία λειτουργεί αυτόματα και χωρίς χειροκίνητη παρέμβαση. Το συγκεκριμένο σύστημα απαιτεί πολύ λιγότερη ισχύ σε σχέση με τα διαθέσιμα εναλλακτικά συστήματα.

    Η έκδοση ‘fuel’ χρησιμοποιεί το VOC ως καύσιμο για το πλοίο. Πρόκειται για μια νέα, μοναδική καινοτομία από τη Wärtsilä, για την οποία εκκρεμεί η κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, με σημαντικά πλεονεκτήματα εξοικονόμησης κόστους καυσίμων. Και οι δύο εκδόσεις προωθούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μειώνοντας τις εκπομπές των VOC έως και κατά 75%.

    Το σύστημα Wärtsilä VER ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις του Κανονισμού 15 του Annex VI της MARPOL. Επίσης, ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις λιμένων όσον αφορά τις μειώσεις εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων.

    Φωτό: wartsila.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.