«Μπλόκο» από την Δανία στην κατασκευή του Nord Stream ΙΙ

«Μπλόκο» από την Δανία στην κατασκευή του Nord Stream ΙΙ

192
«Μπλόκο» από την Δανία στην κατασκευή του Nord Stream ΙΙ

Μοιάζει να μην έχουν τέλος τα εμπόδια στην κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τα ρωσικά κοιτάσματα με την αγορά της κεντρικής Ευρώπης. Ο αγωγός Nord Stream ΙΙ, μήκους 1.220 χιλιομέτρων, όταν κατασκευαστεί, θα μεταφέρει 55 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, «διερχόμενος» από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες το Κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε νόμο, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να απορρίψει το πέρασμα του αγωγού Nord Stream ΙΙ από τα χωρικά της ύδατα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος το όλο ζήτημα ήταν στην ευθύνη και αρμοδιότητα του Οργανισμού Ενέργειας της Δανίας, αλλά πλέον λόγο θα έχει και το ΥΠΕΞ της χώρας.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει αρκετές φορές εγείρει ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και έχει ζητήσει να τεθεί το ζήτημα σε διαβούλευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρωσίας, έτσι ώστε να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα.

Με πιθανό το «μπλόκο» από την Δανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά μέσα, εκφράζουν την άποψη ότι το έργο κατασκευής του αγωγού Nord Stream ΙΙ, εν τέλει, δεν θα προχωρήσει. Θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «πολιτικό» και όχι ενεργειακό έργο μέσω του οποίου η Ρωσία θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας, ευθέως, ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την υλοποίησή του.

Να σημειωθεί ότι επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα κατασκευής του Nord Stream ΙΙ διατυπώνονται, επίσης, και από την Πολωνία καθώς και από τις χώρες της Βαλτικής.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/STEFAN SAUER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.