Αύξηση- ρεκόρ για το νηολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Αύξηση- ρεκόρ για το νηολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου

254
Αύξηση- ρεκόρ για το νηολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Σύμφωνα με το UK Chamber of Shipping το Βρετανικό Νηολόγιο (UK Ship Register- UKSR) παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 12% κατά τα προηγούμενα 2 έτη και 6% από την αρχή του τρέχοντος έτους, σε όρους συνολικής χωρητικότητας εγγεγραμμένων πλοίων. Με τα νέα δεδομένα, το UKSR βρίσκεται στην 14η θέση των μεγαλύτερων νηολογίων παγκοσμίως, σε όρους χωρητικότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Clarksons, το Βρετανικό Νηολόγιο αριθμεί πλέον 16.186.843 gt, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ για τη βρετανική σημαία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων που πλέουν υπό βρετανική σημαία αποτελεί τον μικρότερο από το 2013, καθώς ανέρχεται στα 20,48 έτη.

Σημειώνεται πως το Σεπτέμβριο η βρετανική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη φιλοδοξία της για διπλασιασμό του Βρετανικού Νηολογίου σε όρους χωρητικότητας από 15 εκ. gt σε 30 εκ. gt, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Αν το σχέδιο αποδειχθεί επιτυχές τότε το UKSR θα κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα 10 κορυφαία νηολόγια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σήμερα το 13ο μεγαλύτερο νηολόγιο παγκοσμίως σε όρους χωρητικότητας και το 24ο μεγαλύτερο νηολόγιο σε όρους εγγεγραμμένων πλοίων, με τον αριθμό να αγγίζει τα 539 πλοία.

Την ίδια στιγμή η βρετανική σημαία αποτελεί τη δεύτερη επικρατέστερη επιλογή για τις διαχειρίστριες ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με το Βρετανικό Νηολόγιο να αριθμεί 227 πλοία, ενώ πρώτη έρχεται η σημαία της Λιβερίας, η οποία αριθμεί 244 πλοία. Σε όρους τονάζ το UKSR βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τη σημαία της Λιβερίας και των Marshall Islands.

Φωτό: UK Chamber

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.