Νέα containerships- γίγαντες κατακλύζουν την αγορά

Νέα containerships- γίγαντες κατακλύζουν την αγορά

311
Νέα containerships- γίγαντες κατακλύζουν την αγορά

Η ναυπήγηση ολοένα και μεγαλύτερων σε χωρητικότητα containerships απειλεί να διαταράξει την επιδιωκόμενη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με αναλυτές της Drewry, το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών περιλαμβάνει containerships χωρητικότητας 18.000 TEUs και άνω, εκ των οποίων το 50% αναμένεται να έχει παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2020, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση.

Αναλυτικά, οι εταιρείες CMA CGM και MSC (Mediterranean Shipping Company) προχώρησαν σε παραγγελίες 20 συνολικά ULCVs (Ultra Large Container Vessels) εντός του 2017. Λαμβάνοντας υπόψη τον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά, είναι πολύ πιθανόν και άλλες εταιρείες να προχωρήσουν σε ανάλογες παραγγελίες, με δυσμενή αποτελέσματα για την ισορροπία προσφοράς- ζήτησης στην αγορά των containerships.

Επιπλέον, η COSCO Shipping ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μέσα από έκδοση νέων μετοχών αξίας $1,9 δις θα χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση είκοσι πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διαφόρων κατηγοριών, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι και η Hyundai Merchant Marine ετοιμάζεται να παραγγείλει άλλα 14 νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας έως και 22.000 TEUs.

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο στο μέλλον θα υπάρξει η αντίστοιχη ζήτηση η οποία θα «απορροφήσει» την υπερπροσφορά χωρητικότητας σε containerships ή κατά πόσο θα διαταραχθεί περαιτέρω η ανισορροπία προσφοράς- ζήτησης στην αγορά των containerships.

Φωτό: cma cgm.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.