Επέλαση των Ιαπωνικών ναυπηγείων στην Κίνα

Επέλαση των Ιαπωνικών ναυπηγείων στην Κίνα

222
Επέλαση των Ιαπωνικών ναυπηγείων στην Κίνα

Τα ιαπωνικά ναυπηγεία Kawasaki Heavy Industries σχεδιάζουν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Η Kawasaki Heavy Industries διαθέτει από κοινού με την COSCO Shipping ένα ναυπηγείο, το Nantong COSCO KHI Ship Engineering (Nacks), το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Τσιανγκσού, στην ανατολική ακτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, 130 χλμ. μακριά από τη Σαγκάη.

Το ναυπηγείο Nacks, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei, διαθέτει μεγαλύτερες και πιο εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις από το ναυπηγείο που διαθέτει η Kawasaki στην Ιαπωνία. Στο ναυπηγείο Nacks έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 100 πλοία σε διάστημα 20 ετών, καθώς και κάποια από τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κινέζικων ναυτιλιακών εταιρειών.

Η ναυπηγική βιομηχανία της Ιαπωνίας κάποτε ναυπηγούσε το 50% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε πλοία. Πλέον παρατηρείται χαμηλή ναυπηγική δραστηριότητα στην χώρα, της τάξεως του 20%, γεγονός που σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά ωθεί μεγάλους ναυπηγικούς ομίλους να παίρνουν μέτρα για τη διάσωσή τους.

Η απόφαση της Kawasaki να μεταφέρει μέρος των ναυπηγικών της δραστηριοτήτων από την Ιαπωνία προς την Κίνα, ενδεχομένως να οδηγήσει και άλλες οικονομικά «ασθμαίνουσες» ιαπωνικές εταιρείες στην ανάληψη παρόμοιων στρατηγικών επιλογών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.