Αργεί η βελτίωση στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων

Αργεί η βελτίωση στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων

212
Αργεί η βελτίωση στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων

Η ανάκαμψη στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, η οποία αναμενόταν αρχικά από το ερχόμενο έτος, φαίνεται πως θα καθυστερήσει, λόγω της πολυσυζητημένης πλέον παρατεταμένης υπερπροσφοράς σε πλοία και του μειωμένου ρυθμού ανακύκλωσης αυτών.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον επίπεδο, η αγορά των δεξαμενόπλοιων δεν θα παρουσιάσει την επιθυμητή ανάκαμψη με αποτέλεσμα οι ναύλοι να κυμαίνονται και κατά το επόμενο διάστημα σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ότι η προσφορά χωρητικότητας σε δεξαμενόπλοια θα αυξηθεί έως και 6% στα τέλη του 2017, σε σχέση με το περασμένο έτος.

Εκπρόσωπος της Fitch αναφέρει ότι η συγκεκριμένη αύξηση τη χωρητικότητας οφείλεται σε παραγγελίες για νέα δεξαμενόπλοια που είχαν δοθεί το 2015, κυρίως από Έλληνες και Κινέζους πλοιοκτήτες, όταν οι ναύλοι στην αγορά των δεξαμενόπλοιων βρίσκονταν τότε σε ανοδικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις ανακυκλώσεις των δεξαμενόπλοιων, η ίδια πηγή αναφέρει πως έχει καταγραφεί μια μικρή αύξηση, λόγω των υψηλών τιμών ανακύκλωσης. Ωστόσο, μόλις πέντε δεξαμενόπλοια, κατηγορίας VLCC, οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση τους επτά πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ την ίδια περίοδο 36 νέα VLCCs ναυπηγήθηκαν.

Όσον αφορά τη ζήτηση για δεξαμενόπλοια, αύξηση της τάξεως του 4% προβλέπεται για το ερχόμενο έτος, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και των περικοπών στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή.

Φωτό: teekay.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.