Παραμένει κυρίαρχος ο ελληνόκτητος στόλος

Παραμένει κυρίαρχος ο ελληνόκτητος στόλος

674
Παραμένει κυρίαρχος ο ελληνόκτητος στόλος

Την υψηλότερη θέση παγκοσμίως συνεχίζει να κατέχει ο ελληνόκτητος στόλος, σε όρους DWT, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για το 2017 που εξέδωσε πρόσφατα η Παγκόσμια Διάσκεψη Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD). Όπως απεικονίζεται και στον παρακάτω πίνακα, ο αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων ανέρχεται σε 4.199, συνολικής χωρητικότητας 309 εκατ. περίπου τόνων. Σημαντικά αυξημένη καταγράφεται η συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου σε σχέση με πέρυσι, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD του 2016 η συνολική χωρητικότητα των ελληνόκτητων πλοίων ανερχόταν τότε σε 293 εκατ. τόνους, περίπου.

UNCTAD 1

Σε ό, τι αφορά την φετινή έκθεση της UNCTAD, η Ιαπωνία κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, έχοντας στόλο από 3.901 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 223,86 εκατ. τόνων και η Κίνα την τρίτη θέση, με στόλο 5.206 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 165,42 εκατ. τόνων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση του στόλου των πλοίων που διαθέτουν οι δέκα μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο σε δεξαμενόπλοια. Σε αντίθεση η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο από πλοία μεταφοράς γενικού φορτίου παγκοσμίως, ενώ η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία από την άλλη πλευρά διαθέτουν μεγάλο μερίδιο σε offshore πλοία.

UNCTAD 2

Η έκθεση της UNCTAD για το 2017 αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει ισχυρός, παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή ναυλαγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.