Το εμπάργκο στο Κατάρ προς όφελος της Τουρκίας

    127
    Το εμπάργκο στο Κατάρ προς όφελος της Τουρκίας

    Αύξηση ύψους 29% καταγράφηκε στις εξαγωγές της Τουρκίας προς το Κατάρ την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αγγίζοντας σε αξία τα $382 εκατ.

    Όπως προκύπτει από στοιχεία της Aegean Exporters’ Association (EIB), την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου 2017, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Κατάρ ανήλθαν σε $216 εκατ. καταγράφοντας θεαματική άνοδο της τάξεως του 90%, σε σχέση με πέρυσι. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο εμπάργκο του Κατάρ από τις αραβικές χώρες.

    Σύμφωνα με την EIB, οι εξαγωγές τροφίμων από την Τουρκία στο Κατάρ τους εννέα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σημείωσαν αύξηση 98%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καθώς η βιομηχανία τροφίμων στο Κατάρ καλύπτει μόνο το 10% της εγχώριας κατανάλωσης.

    Εκπρόσωπος της EIB επεσήμανε ότι η μεγάλη αγοραστική δύναμη που διαθέτουν οι εταιρείες στο Κατάρ είναι προς όφελος των Τούρκων εξαγωγέων.

    Επιπλέον, όπως τόνισε ο ίδιος, αναμένεται πως θα είναι και στο μέλλον έντονη η εξαγωγική δραστηριότητα της Τουρκίας προς το Κατάρ, καθώς η δεύτερη διοργανώνει το 2022 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα προβεί σε επενδύσεις $150 δις για έργα υποδομής και κατασκευών. Λαμβάνοντας υπόψη πως πολλές είναι οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές κατασκευαστικών υλικών από την Τουρκία προς το Κατάρ.

    Τον περασμένο Αύγουστο εκπρόσωποι εταιρειών και από τις δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνίες για τη διεξαγωγή θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ του λιμένα του Κοτζαελί στην περιοχή του Μαρμαρά στην Τουρκία και του λιμένα του Hamad στη Ντόχα, προς την εξυπηρέτηση των εμπορικών τους σχέσεων.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Noushad Thekkayil

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.