Μειωμένες κατά το ήμισυ οι παραδόσεις νέων πλοίων το 2017

Μειωμένες κατά το ήμισυ οι παραδόσεις νέων πλοίων το 2017

117
Μειωμένες κατά το ήμισυ οι παραδόσεις νέων πλοίων το 2017

Ειδική και άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα διεξήχθη από τη VesselsValue σχετικά με το συνολικό αριθμό των παραδόσεων σε νεότευκτα πλοία που έχει πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα.

Στις αρχές του 2017 οι προγραμματισμένες παραδόσεις πλοίων εντός του τρέχοντος έτους υπολογίζονταν σε 2.440 πλοία. Ωστόσο, μόλις το 50% αυτών έχει τελικά παραδοθεί. Από τον περασμένο Ιανουάριο έως και σήμερα 1.220 πλοία έχουν παραδοθεί στους πλοιοκτήτες τους.

Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα τα μεγαλύτερα ποσοστά παραδοτέων πλοίων (60-70%) μέσα στο 2017 αφορούσαν πλοία μεταφοράς LPG και bulk carriers, ενώ μικρότερα ποσοστά παράδοσης (10-20%) αφορούσαν πλοία κατηγοριών MODU (Mobile Offshore Drilling unit) και OSV (Offshore Support Vessel).

Vessels Value Outstanding orders

Οι περισσότερες παραδόσεις πλοίων έχουν πραγματοποιηθεί από τα κινέζικα ναυπηγεία (457 πλοία) και ακολουθούν τα ναυπηγεία της Ιαπωνίας (308) και της Νότιας Κορέας (242).

Σύμφωνα με τη VesselsValue, ο ρυθμός παράδοσης νεότευκτων πλοίων συνήθως επιβραδύνεται καθώς προχωρούμε στα τέλη ενός έτους. Πολλοί είναι οι πλοιοκτήτες, σύμφωνα με τους αναλυτές της VesselsValue που επιθυμούν από εδώ και στο εξής να παραλάβουν τα πλοία τους το 2018 και όχι τους τελευταίους δύο μήνες του 2017, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα πλοία θα θεωρηθούν κατά 1 χρόνο μικρότερα σε ηλικία.

Το γεγονός ότι οι μισές από τις προγραμματισμένες παραδόσεις σε νέα πλοία δεν έχει πραγματοποιηθεί εντός του 2017, σημαίνει ότι με την έλευση του νέου έτους μάλλον θα καταγραφεί ένας σημαντικά υψηλός αριθμός παραδόσεων σε πλοία όλων των κατηγοριών.

Οι σημαντικά μειωμένες παραδόσεις σε νεότευκτα πλοία αντιπροσωπεύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή ναυλαγορά. Πλοιοκτήτες ενδεχομένως καθυστερούν την παραλαβή των πλοίων τους, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη ανισορροπία προσφοράς- ζήτησης που επηρεάζει δυσμενώς την πορεία των ναύλων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.