Η πορεία των ναύλων στη διεθνή αγορά

Η πορεία των ναύλων στη διεθνή αγορά

330
Η πορεία των ναύλων στη διεθνή αγορά

Dry

Οι ναύλοι των Capesizes για συμβόλαια εξαμηνιαίας χρονικής διάρκειας ανήλθαν σε $18.500/ημέρα, ενώ οι ναύλοι για  συμβόλαια ετήσιας και διετούς διάρκειας άγγιξαν τα $16.000/ημέρα. Παρατηρούμε σημαντική άνοδο στους ναύλους των Capesizes για εξαμηνιαία συμβόλαια, συγκριτικά με τα επίπεδα των ναύλων στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ($16.500/ημέρα). Οι ναύλοι στα πλοία κατηγορίας Panamax έχουν ανέλθει σε $12.500/ημέρα στα δρομολόγια του Ατλαντικού για ετήσια συμβόλαια, ενώ στα δρομολόγια του Ειρηνικού καταγράφονται ναύλοι ύψους $11.750/ημέρα. Σε ό,τι αφορά τα Supramaxes, οι ναύλοι για συμβόλαια ετήσιας διάρκειας παραμένουν στα επίπεδα των $12.000/ημέρα στον Ατλαντικό Ωκεανό και των $10.800/ημέρα περίπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι εμφανής η ανοδική τάση στους ναύλους των dry τους τελευταίους μήνες, καθώς στα τέλη του περασμένου Αυγούστου οι ναύλοι των Supramaxes για συμβόλαια ετήσιας διάρκειας ανέρχονταν σε $11.000/ημέρα στον Ατλαντικό και σε $9.750/ημέρα στα δρομολόγια του Ειρηνικού.

Dry 44

Wet

Αυξητικές οι τάσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου, σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα μέσα του 2015. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην περικοπή της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής από τις χώρες- μέλη του OPEC, με την Ρωσία να ανακοινώνει πως παρατείνει τη μείωση της παραγωγής της. Στην αγορά των crude tankers, η ανοδική τάση φαίνεται να «φρενάρει» με τους ναύλους των VLCCs στην spot αγορά να παραμένουν WS (Worldscale) 70 στις διαδρομές του Κόλπου της Μέσης Ανατολής προς Ανατολή. Στην αγορά των χρονοναυλώσεων οι ναύλοι ανήλθαν σε $27.000/ημέρα για συμβόλαια ετήσιας διαρκείας, ενώ στην κατηγορία Suezmax άγγιξαν τα $18.750/ημέρα. Σε σύγκριση με τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρατηρούμε ότι οι ναύλοι έχουν σημειώσει ελαφρά αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι ναύλοι στα VLCCs ανέρχονταν σε $26.000/ημέρα για συμβόλαια ετήσιας διάρκειας, ενώ για τα Suemaxes ήταν $18.250/ημέρα.

Wet 44

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.