Επιδημία πανώλης στη Μαδαγασκάρη

    332
    Επιδημία πανώλης στη Μαδαγασκάρη

    «Ξέσπασμα» κρουσμάτων πανώλης (πανούκλας) καταγράφεται στη Μαδαγασκάρη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια οξεία λοιμώδη νόσο που προκαλεί πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους σε όλο το σώμα, εμετούς, ναυτίες και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

    Σύμφωνα με το London P& I Club, η νόσος εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη Μαδαγασκάρη, καθώς και στα λιμάνια της νησιωτικής χώρας, όπως το λιμάνι του Toamasina, στο οποίο καταγράφηκε πρόσφατα κρούσμα πνευμονικής πανώλης. Οι αρχές των ΗΠΑ συνιστούν σε όσα πλοία προσεγγίζουν λιμάνια της Μαδαγασκάρης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και οι ναυτικοί να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να μη νοσήσουν.

    Η νόσος μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων ψύλλων, από την επαφή ενός ανθρώπου με άρρωστα ζώα, αλλά και από την επαφή ενός ανθρώπου με κάποιον άλλον μέσω του αέρα, εφόσον ο ασθενής έχει την πνευμονική μορφή της πανώλης. Η ασθένεια εμφανίζεται σε τρεις μορφές: βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα), πνευμονική και σηψαιμική.

    Η σηψαιμική και η πνευμονική μορφή είναι θανατηφόρες, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ συνιστούν σε όσους ταξιδεύουν στη Μαδαγασκάρη να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά για την προστασία τους από τους ψύλλους, να αποφεύγουν την άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα, καθώς και με άτομα που ήδη νοσούν.

    Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την επιδημία της πανώλης που επικρατεί στη Μαδαγασκάρη, αλλά και για τους τρόπους προφύλαξης από τη νόσο, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, wwwnc.cdc.gov.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.