Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» η Διώρυγα του Παναμά

    398
    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» η Διώρυγα του Παναμά

    Ακόμα ένα ρεκόρ κατέγραψε με το τέλος του οικονομικού έτους 2017 η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά. Το ρεκόρ αφορά τη διέλευση φορτίου 403,8 εκατ. Panama Canal Tons (PC/UMS), του μεγαλύτερου φορτίου που έχει διαπλεύσει ποτέ μέσα σε ένα έτος τη Διώρυγα στην ιστορία των 103 ετών ύπαρξής της. Η αύξηση του φορτίου κατά 22,2% συγκριτικά με το περασμένο έτος οφείλεται στην αυξημένη χωρητικότητα της Διώρυγας του Παναμά, μετά τη διάνοιξη της νέας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, η Διώρυγα υποδέχτηκε συνολικά 13.548 πλοία, αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το οικονομικό έτος του 2016.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2017, έλαβαν χώρα γεγονότα-ορόσημα για την ιστορία της Διώρυγας. Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες από το άνοιγμα της νέας Διώρυγας του Παναμά, διέπλευσε αυτήν το 500o Neopanamax containership, «YM Unity». Τον Σεπτέμβριο του 2017 διέσχισε τη Διώρυγα το δισχιλιοστό πλοίο Neopanamax containership «COSCO Yantian», ενώ την ίδια περίοδο διέσχισε τη Διώρυγα το πρώτο Neopanamax κρουαζιερόπλοιο, το «Disney Wonder». Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά υποδέχτηκε το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διέπλευσε ποτέ τη Διώρυγα. Πρόκειται για το «CMA CGM Theodore Roosevelt», κατηγορίας Neopanamax, το οποίο έχει μήκος 365,9 μ., πλάτος 48,2 μ. και χωρητικότητα 14.855 TEUs.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά εισήγαγε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ενιαίας ναυτιλιακής θυρίδας (Single Window) με στόχο τον εξορθολογισμό των διαδικασιών logistics και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων που διασχίζουν τη Διώρυγα.

    Φωτό: pancanal.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.