Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης: 70 χρόνια προσφοράς

Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης: 70 χρόνια προσφοράς

1042
Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης: 70 χρόνια προσφοράς

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη η παρουσίαση του ειδικού τόμου των Ναυτικών Χρονικών, με τίτλο: «Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Παράδειγμα. Η συμβολή της ναυτικής εκπαίδευσης».

Ο ειδικός τόμος αποτελεί μία συλλογική συγγραφική προσπάθεια με στόχο τόσο το ευρύ κοινό όσο και τον ειδικό ερευνητή και αναγνώστη. Επιλέχθηκαν τα εργαλεία της ιστορικής επιστήμης για να προσεγγιστεί το ζήτημα των απαρχών της σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης στην χώρα, αλλά παράλληλα διατηρήθηκε και ένας «δημοσιογραφικός» χαρακτήρας για να ακουστεί με γλαφυρό και άμεσο τρόπο η φωνή των Ελλήνων ναυτικών του σήμερα, των Ελλήνων πλοιάρχων και μηχανικών.

(Α-Δ) Οι ομιλητές της εκδήλωσης: Μ. Σαρλής, καπτ. Ι. Τσενεμπής, Β. Καλλιπολίτου, καπτ. Εμ. Τσικαλάκης, καπτ. Δ. Ματθαίου, Μ. Χ. Χατζηιωάννου
(Α-Δ) Οι ομιλητές της εκδήλωσης: Μ. Σαρλής, καπτ. Ι. Τσενεμπής, Β. Καλλιπολίτου, καπτ. Εμ. Τσικαλάκης, καπτ. Δ. Ματθαίου, Μ. Χ. Χατζηιωάννου

Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα βρει τον ελληνικό εμπορικό στόλο αποδεκατισμένο και χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς να έχουν χαθεί από τορπιλισμούς, βομβαρδισμούς και νάρκες.
Το 1946 στη Νέα Υόρκη, όταν ολοκληρώνονταν οι συζητήσεις για την αγορά των 100 Λίμπερτυ, ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Νικόλαος Αβραάμ μαζί με τον ιδρυτή και εκδότη των Ναυτικών Χρονικών Δημήτρη Κωττάκη παίρνουν την πρωτοβουλία και προτείνουν στους Έλληνες πλοιοκτήτες την ιδέα σύστασης ενός ειδικού ταμείου – του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο των εβδομήντα ετών από την ιδέα σύστασης του ΚΝΕ τα Ναυτικά Χρονικά επέλεξαν να παρουσιάσουν στον παρόντα ειδικό τόμο το ιστορικό ίδρυσης των δέκα Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που λειτουργούν σήμερα στην χώρα.

Η χρονική περίοδος που πραγματεύεται ο ειδικός τόμος καλύπτει τα χρόνια από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως και την δεκαετία του 1980, ενώ ειδικές αναφορές γίνονται και στα πιο σύγχρονα έτη.

Ο πρόεδρος του GSCC, κ. Χ. Φαφαλιός με το ναύαρχο Ευ. Μητρόπουλο και τον βουλευτή Γ. Κουμουτσάκο
Ο πρόεδρος του GSCC, κ. Χ. Φαφαλιός με το ναύαρχο Ευ. Μητρόπουλο και τον βουλευτή Γ. Κουμουτσάκο

Η έρευνα για το ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας των ΑΕΝ βασίστηκε: (α) στο αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, (β) στο προσωπικό αρχείο του Δημητρίου Ν. Κωττάκη, ιδρυτή και εκδοτη του περιοδικού από το 1931 έως το 1983, (γ) σε αρχειακό υλικό από το ναυτιλιακό Τυπο για τα χρόνια μετά το 1983, ενώ (δ) αξιοποιήθηκε χάρη στην ευγενική συνδρομή και υποστηριξη της κας Αταλάντης Ιωάννου Χατζηπατέρα το αρχείο του πατέρα της, πρώην προέδρου του Committee Ιωάννη Αδαμάντιου Χατζηπατέρα.

PA120393

Ωστόσο, η ναυτιλία είναι οι άνθρωποί της και οι προσωπικές τους διαδρομές. Η μελέτη αυτών των διαδρομών επιτρέπει την ανασυγκρότηση της δημόσιας αλλά και της προσωπικής μνήμης καταγράφοντας τις προσωπικές «ιστορικές» πορείες Ελλήνων ναυτικών σε μια εποχή που λάμβανε σάρκα και οστά η δημιουργία της σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα.
Το ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα είναι δημιούργημα των Ελλήνων της Θάλασσας. Τα Ναυτικά Χρονικά επιμένουν να καταγράφουν τις απόψεις των μελών της ελληνικης ναυτικής οικογένειας ως παρακαταθήκη τόσο για τον ερευνητή όσο και για τον λάτρη της ναυτικής μας ιστορίας και παράδοσης.

Την ιστορική έρευνα του ειδικού τόμου για τη ναυτική εκπαίδευση, καθώς και τη μελέτη για τη συλλογική προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου τον 20ό αιώνα χορηγεί και υποστηρίζει ο κ. Στάμος Ι. Φαφαλιός.

screenshot

Εάν ενδιαφέρεστε για την αγορά του βιβλίου πατήστε εδώ.

Χορηγοί και υποστηρικτές της εκδήλωσης:

screenshot

Στιγμιότυπα της εκδήλωσης:


Φωτογραφίες: Γιώργος Χρηστάκης

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.