Η ECSA ζητά από την EE να επενδύσει στην κινητικότητα

Η ECSA ζητά από την EE να επενδύσει στην κινητικότητα

78
Η ECSA ζητά από την EE να επενδύσει στην κινητικότητα

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Δανών Εφοπλιστών η κινητικότητα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. 20 εκατ. άνθρωποι εργάζονται σήμερα στις μεταφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες ζει από τον τομέα των μεταφορών. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, κινητικότητα και μεταφορές έχουν τεράστια σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Την άποψη αυτή ασπάζονται 30 ευρωπαϊκές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η ECSA, η CLIA EUROPE, και ο ESPO, που ζητούν από την ΕΕ να αυξηθούν οι επενδύσεις στις μεταφορές αξιοποιώντας το πλαίσιο του μηχανισμού «”Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF) – Τομέας Μεταφορών».

Ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» συνιστά ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της ΕΕ, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για να κατευθύνει επενδύσεις στις ευρωπαϊκές μεταφορές, την ενέργεια και τις ψηφιακές υποδομές.

Όπως σημειώνει η Ειρήνη Τσάκωνα, policy advisor στην ECSA, «Οι Ευρωπαίοι πολίτες και πελάτες απαιτούν ασφαλή, αξιόπιστη, αποδοτική, πράσινη, πολυτροπική και έξυπνη κινητικότητα. Αλλά βασίζονται επίσης και σε μία καλύτερη διασύνδεση μεταξύ κόμβων και μέσων μεταφοράς. Αυτό απαιτεί αυξημένη χρηματοδότηση για τον μηχανισμό CEF». Για την ECSA ο στόχος αυτός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και γι’ αυτό κρίνει αναγκαία τη συνεργασία όλων των οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μεταφορών στην ΕΕ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η σωστή αξιοποίηση των κεφαλαίων του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) αναφέρει η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών. χχχΠρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνώς ηλεκτρικό πορθμείο, το οποίο θα λειτουργήσει στην γραμμή μεταξύ Δανίας (Ελσινόρης) και Σουηδίας (Χέλσινγκμποργκ) πριν το τέλος του χρόνου, το οποίο υποστηρίχθηκε από το CEF με ένα ποσό σχεδόν 13 εκατ. ευρώ και το οποίο θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες επικοινωνίας για χιλιάδες κατοίκους των δύο περιοχών.

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CARSTEN KOALL & danishshipping.dk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.