Νέα προβλήτα πετρελαιοειδών παραδίδεται στο λιμάνι του Πειραιά

Νέα προβλήτα πετρελαιοειδών παραδίδεται στο λιμάνι του Πειραιά

568
Νέα προβλήτα πετρελαιοειδών παραδίδεται στο λιμάνι του Πειραιά

Παραδόθηκε εχθές από την τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ στη διοίκηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική εταιρεία της Cosco, η νέα προβλήτα πετρελαιοειδών προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, ένα έργο υποδομής που δημιουργεί νέα δεδομένα στη διακίνηση καυσίμων.

Η νέα προβλήτα πετρελαιοειδών, που χωροθετείται στη νότια πλευρά της προβλήτας 3 στο ΣΕΠ, έχει συνολικό εμβαδόν πλέον των 12.800 τ.μ. και συνολικό μήκος θαλάσσιου μετώπου άνω των 400 μ. Αποτελείται από τρεις σταθμούς φορτοεκφόρτωσης, που εξυπηρετούν τρεις εταιρείες πετρελαιοειδών μέσω τερματικού σταθμού.

Το συγκρότημα θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά σύγχρονο έργο στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες αυτόματες λειτουργίες.

Η μελέτη και η κατασκευή του εκπονήθηκαν σύμφωνα με τους αυστηρότεροους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα πρότυπα NFPA, την ελληνική κανονιστική ρύθμιση, καθώς και τις προδιαγραφές των τοπικών αρχών.

Εξαιρετική βαρύτητα έχει δοθεί, τόσο στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, όσο και στη βιωσιμότητα της επένδυσης, αφού η νέα κατασκευή πληροί – και σε ορισμένα σημεία ξεπερνά – όλους τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι σωληνώσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα αμερικανικά πρότυπα.

Η εγκατάσταση είναι η μόνη εγκατάσταση που θα διακινεί πλήθος πετροχημικών προϊόντων, όπως:

– Βενζίνες – Unleaded Gasoline,

– Marine Gas Oil

– Diesel

– Fuel oils

– Mineral Oils

– Χημικά προιόντα

Η προβλήτα περιλαμβάνει πλήθος μεταλλικών κτηρίων και εγκαταστάσεων (μετρητικοί σταθμοί, δεξαμενές καταλοίπων, συγκρότημα αζώτου, συγκρότημα βανών και μετρητικών διατάξεων), εκτεταμένο δίκτυο πυρόσβεσης, σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εξελιγμένα συστήματα αυτοματισμών (σύστημα καμερών και ελέγχο).

Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς αναφέρουν ότι η παράδοση της νέας προβλήτας αναμένεται να φέρει αλλαγές στον τομέα της διακίνησης πετρελαιοειδών. Η νέα προβλήτα θα χρησιμοποιηθεί για παράγωγα πετρελαίου και η θέση της στη νότια πλευρά της προβλήτας 3 επιτρέπει την προσέγγιση πλοίων κατηγορίας Aframax, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η προβλήτα για αργό πετρέλαιο εφόσον υπάρχει πιθανότητα να μπορούν να προσεγγίζουν την προβλήτα και πλοία κατηγορίας Suezmax.

Με την κατασκευή της νέας προβλήτας νέες προοπτικές ανάπτυξης ανοίγονται και σε άλλους τομείς. Θετική επιρροή θα επέλθει στις δραστηριότητες των διυλιστηρίων, ενώ ο Πειραιάς αναμένεται να αναδειχθεί σε λιμάνι τροφοδοσίας παραγωγών πετρελαίου για τις χώρες της Μεσογείου.

Πηγή/Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.