Χείμαρρος παραγγελιών για νέα Bulkers

    1297
    Χείμαρρος παραγγελιών για νέα Bulkers

    Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

    Από την αρχή του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι εφοπλιστές έχουν επιταχύνει τη ζήτηση νέων παραγγελιών, φέρνοντας τον αριθμό νέων πλοίων σε 110 τον τελευταίο τρίμηνο. Ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με 63 παραγγελίες νέας κατασκευής από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εφοπλιστών που συνάπτουν νέες ναυπηγήσεις προέρχεται από την Ιαπωνία και έχουν παραγγείλει 41 νέα Bulkers από την 1η Ιουλίου 2017. Οι Έλληνες ακολουθούν με 25 νέες παραγγελίες, 13 από τη Σιγκαπούρη, 8 από την Τουρκία και 7 από την Κίνα. Οι υπόλοιπες 16 παραγγελίες χωρίζονται μεταξύ άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από το σημαντικό παίκτη Bahri της Σαουδικής Αραβίας και τη Navibulgar της Βουλγαρίας.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιαπωνική εταιρεία Nissen Kaiun έβαλε εντολή για δέκα νέα πλοία, μεγέθους Kamsarmax 82.000 DWT, στα ναυπηγεία συμπατριωτών. Επιπλέον, η ιαπωνική Kambara Kissen πρόσθεσε οκτώ παραγγελίες για Panamaxes και δύο για Ultramaxes στην Tsuneishi Cebu Shipbuilding, που προορίζονται για παράδοση μέχρι το 2020. Μεγάλες παραγγελίες προήλθαν επίσης από την Nisshin Shipping και τη Yangzijiang Shipping Pte από τη Σιγκαπούρη, η οποία προχώρησε σε επτά νέα πλοία κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου.

    Οι συμφωνίες όμως που στιγματίζουν την αγορά των ναυπηγήσεων και δημιουργούν έντονες ανησυχίες για τα τωρινά σημάδια της ισχυρούς ανάκαμψης των ναύλων Capesizes προέρχονται από τη Βραζιλία και το ορυχείο Vale που έχει συνδεθεί με μια συμφωνία χρονοναύλωσης για την κατασκευή μέχρι και 30 νέα πλοίων μεγέθους Valemax.
    Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις ανάληψης διάρκειας έως 25 ετών, η κινεζική κοινοπραξία ICBC Leasing και China Merchants θα παρέχει δέκα νέα πλοία μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος (Valemax), χωρητικότητας 400.000 DWT, ενώ η νοτιοκορεατική ναυτιλιακή εταιρεία Pan Ocean θα παρέχει 4 νέα πλοία Valemax.

    Επιπρόσθετα, οι συμπατριώτες της εταιρείας Korea Line, Pan Line Shipping και SK Shipping θα συνεισφέρουν, η καθεμία, με δύο νέα 400.000 DWT φορτηγά πλοία. Επιπλέον, η Polaris Shipping προχωρά μέχρι και σε δέκα νέες ναυπηγήσεις πλοίων για να υποστηρίξει τη σύμβαση. Οι παραγγελίες λέγεται ότι διαδίδονται σε πολλά κινεζικά και νοτιοκορεατικά ναυπηγεία, ενώ η Hyundai Heavy Industries (HHI) συνδέεται με την εντολή της Polaris, με πιθανές παραδόσεις πλοίων την περίοδο 2019-2020.

    Προωθούμενη από τις ελκυστικές τιμές νέας κατασκευής, οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να φτάσουν στα ναυπηγεία για να εξασφαλίσουν την εκ νέου κατασκευή της χωρητικότητας σε σχέση με την αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς.
    Παρόλα αυτά, ο νέος όγκος των παραγγελιών μπορεί να οδηγήσει σε μπούμερανγκ και να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την απαιτούμενη ανάκαμψη, εν μέσω της απειλής της υπερπροσφοράς της χωρητικότητας των πλοίων.

    Φωτό: safebulkers.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.