Ο κύβος ερρίφθη για την Saudi Aramco

    246
    Ο κύβος ερρίφθη για την Saudi Aramco

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2018.

    Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση επενδυτών για την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης τρίτης έκδοσης διεθνών ομολόγων από την χώρα, έχοντας ήδη εκδώσει διεθνή ομόλογα ύψους €17,5 δις πέρυσι και $9 δις ισλαμικά ομόλογα, τα λεγόμενα «sukuk», τον περασμένο Απρίλιο.

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκουν να εισάγουν το 5% του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου παγκοσμίως στο χρηματιστήριο του Ριάντ, το Tadawul και σε μία ή περισσότερες διεθνείς αγορές από όπου θα μπορούσαν να αντλήσουν έως και $100 δις.

    Η έκδοση ομολόγων αποτελεί μέρος μιας μαζικής προσπάθειας οικονομικής μεταρρύθμισης για τη διαφοροποίηση των πηγών των κρατικών εσόδων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εν μέσω της παρατεταμένης περιόδου χαμηλών τιμών πετρελαίου, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα στην χώρα.

    Την ίδια στιγμή η κρατική αεροπορική εταιρεία Saudi Arabian Airlines Group και ο χαμηλού κόστους αερομεταφορέας της χώρας Flyadeal, πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Σύμφωνα με την Arab News η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, με πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν εισαχθεί μέχρι τότε στο χρηματιστήριο οι δύο εταιρείες. Μέσα στο τρέχον έτος, η Arab News αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι πρόκειται να δημιουργηθεί και μια νέα αεροπορική εταιρεία, η οποία θα φέρει την ονομασία Saudi Arabian Airlines Corporation.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.