Ποιά είναι η αλήθεια πίσω από το “Αγία Ζώνη ΙΙ” ;

    2734
    Ποιά είναι η αλήθεια πίσω από το “Αγία Ζώνη ΙΙ” ;

    Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, δήλωσε τα παρακάτω: 

    “Όπως είναι γνωστό έχουμε δώσει εντολή στην εταιρεία “Σπανόπουλος” να εξαντλήσει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστεί η ρύπανση. Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη όπως όλοι. Όμως το συμβάν είναι τραγικό και δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν. Οι δηλώσεις διαφόρων ‘’ειδικών και μη’’ περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης, ούτε στην διαλεύκανση της αλήθειας, που πρώτοι εμείς επιθυμούμε να αποκαλυφθεί αφού η οικονομική καταστροφή της εταιρείας μας εκ του συμβάντος είναι ανυπολόγιστη. Αν και οι περιστάσεις δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις, οφείλουμε προς υπεράσπιση τουλάχιστον των εργαζομένων στην εταιρεία μας, να επαναλάβουμε ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και καμία καταγγελία δεν έγινε ποτέ ενώπιον αρχής από κανένα ναυτικό σχετικά με την αξιοπλοΐα του Δ/Ξ’’ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’’. Όποιος έχει αποδείξεις για το αντίθετο, τις οποίες τόσα χρόνια δεν κατέθεσε πουθενά θα πρέπει να τις προσκομίσει τώρα ενώπιον των αρμόδιων αρχών, αντί να εμπαίζει δια της διασποράς ψευδών ειδήσεων πρώτα τις αρχές που είναι κατά νόμο υπεύθυνες για τους ελέγχους των πλοίων, την εταιρεία που υπέστη την ζημία και βεβαίως τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που υφίστανται τα αποτελέσματα του ναυαγίου”.

    Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του “Αγία Ζώνη ΙΙ” ανέθεσε στην “Spanopoulos Group” το έργο απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής όπου συνέβη το ναυάγιο. Η “Spanopoulos Group” με επίσημο δελτίο Τύπου της ενημέρωσε για τις ενέργειές της: “Μετά τη βύθιση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Ν.Π. 11769) κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 10/9/2017 στην περιοχή νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, η πλοιοκτήτρια ανέθεσε στην εταιρεία μας “Spanopoulos Group”  το έργο της αντιμετώπισης και του περιορισμού των συνεπειών του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και τη συνδρομή άλλων εξειδικευμένων εταιρειών. Με αυτόν  τον στόχο, από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης μέχρι και σήμερα, το εξειδικευμένο προσωπικό μας επιχειρεί με πλωτά και χερσαία μέσα, τόσο στο σημείο βύθισης όσο και περιμετρικά του ναυαγίου. Πέρα από την άμεση αντιμετώπιση, οι ομάδες μας σχεδίασαν και υλοποιούν μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος για το περιβάλλον. Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:

    · Κινητοποιήσαμε άμεσα και μεταφέραμε στο σημείο του ναυαγίου πλωτά μέσα, αντιρρυπαντικά σκάφη και καταδυτικό  συνεργείο, με σκοπό τον περιορισμό διαρροής ποσοτήτων πετρελαιοειδών, καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών.

    ·  Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε εργασίες στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των διαρροών.

    ·  Ποντίσαμε τριπλή σειρά πλωτών φραγμάτων γύρω από το ναυάγιο.

    ·   Κάναμε χρήση επαρκών μηχανικών μέσων περισυλλογής καθώς και άλλων μέσων και εξοπλισμού, για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη θαλάσσια ρύπανση”.

    Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου. Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των εργασιών απορρύπανσης, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Κάναμε μια επίσκεψη σε όλα τα επίδικα σημεία που έχουν παρουσιαστεί κηλίδες πετρελαίου. Έχουμε μια σημαντική εικόνα βελτίωσης. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Δύο πράγματα που θα μπορούσα να πω είναι ότι πετύχαμε τη στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και σήμερα πιστεύω να αρχίσει η απάντληση πετρελαίου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ελέγχεις την πηγή της ρύπανσης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον και πρέπει να το τονίσουμε, γιατί έχουμε πάντα την τάση να αυτομαστιγωνόμαστε ως λαός. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε: “Θα ήθελα να πω ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να αμαυρώσει το Λιμενικό Σώμα και την Ναυτιλία της χώρας. Καθημερινά διακινούνται τόνοι πετρελαίου με απόλυτη ασφάλεια και δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Ναυτιλία και πίστη ότι η ναυσιπλοΐα στις ελληνικές θάλασσες είναι ασφαλής».

     

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.