Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών: H χρήση LNG κέρδος για το περιβάλλον

Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών: H χρήση LNG κέρδος για το περιβάλλον

115
Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών: H χρήση LNG κέρδος για το περιβάλλον

Πριν από λίγες ημέρες τo Βερολίνο ανακοίνωσε πως προχωρά σε επιδότηση κάθε Γερμανού πλοιοκτήτη που λαμβάνει την απόφαση να μετασκευάσει ή να ναυπηγήσει πλοίο, το οποίο θα καταναλώνει ως καύσιμο αποκλειστικά υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών χαιρέτισε με επίσημη ανακοίνωσή της το πρόγραμμα επιδότησης της γερμανικής ποντοπόρου ναυτιλίας για χρήση LNG, το οποίο ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα στο Βερολίνο.

Ο Ralf Nagel διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών σε δηλώσεις του τόνισε πως «το πρόγραμμα επιδοτήσεων πρόκειται να βοηθήσει τους Γερμανούς πλοιοκτήτες ώστε να επωμισθούν το σημαντικό πρόσθετο κόστος που απαιτείται για τα πλοία που κινούνται με LNG και αποτελεί ένα πραγματικό όφελος για το περιβάλλον». Το κόστος μετασκευής ή ναυπήγησης πλοίων που κινούνται με LNG αποτελεί μία περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία. Ενδεικτικά, σε σύγκριση με τα συμβατικά πλοία, οι μηχανές LNG, οι δεξαμενές καυσίμων καθώς και οι γραμμές τροφοδοσίας είναι από 20 έως και 30% πιο ακριβές.ralf nagel

Ο Ralf Nagel προσέθεσε, επίσης, πως «με την χρήση του LNG μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αέριων ρύπων και να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στις ακτές και στους λιμένες». Συγκεκριμένα, με την χρήση LNG μειώνονται οι εκπομπές CO2 έως και 25%, ενώ οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου κατά 80%. Επιπλέον, το LNG δεν εκπέμπει θείο ούτε σωματίδια. Όσον αφορά την ασφάλεια, το LNG προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα. Στη θερμοκρασία αποθήκευσής του στους -162 ° C, το LNG δεν είναι εύφλεκτο ούτε υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Η Ένωση των Γερμανών εφοπλιστών τονίζει στην ανακοίνωσή της την μεγάλη βοήθεια που παρέχεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το Βερολίνο είχε και τότε βοηθήσει με επιδοτήσεις την γερμανική εμπορική ναυτιλία να επιτύχει τη μετάβαση από το ντίζελ στο βαρύ μαζούτ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/KOREA GAS CORPORATION HANDOUT SOUTH KOREA

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.